Днес Toše Proeski би навършил 35 години

На днешния ден е роден един от най-популярните и обичани певци на бивша Югославия, големият музикален талант и хуманист Todor Proeski, който сега трябваше да навърши 35 години. Роден е на 25 януари 1981 година в Прилеп, Македония, и загива трагично при катастрофа на 16 октомври 2007 в Хърватска.

Днес Toše Proeski би навършил 35 години

Toše оставя трайна следа както в родината си, така и в целия регион. Кариерата си започва през далечната 1996 година, а 5-6 години по-късно става популярен и в съседните ex-yu държави. През 2003г. побеждава на престижния фестивал “Beovizija” с песента “Čija si“.

Изпял е многобройни хитове, като “Tajno moja“, “Ko ti to grize obraze“, “Srce nije kamen“, “Lagala nas mala“… Има издадени десет албума, три от които посмъртно. Работил е с много музикални звезди, между които Goca Tržan, Toni Cetinski, Karolina Gočeva…

Освен певец, Proeski беше и хуманист, направил е много благотворителни концерти. Същата година, в която загина, се подготвяше да стъпи на световния пазар.

Днес от 16.30, в малка църква край храма на Свети Сава в Белград, ще се състои традиционния помен за душата на Toše, който столичният фен клуб на певеца организира на всеки 25 януари.

На 30 януари в Панчево ще се проведе срещата под наслов “Jer srce nije kamen”, която също традиционно се организира от Форума на младите македонци в Сърбия. Започва с редовното даряване на кръв, а вечерта продължава с благотворителен купон в клуб “KUPE”, където ще пее новата македонска звезда Daniel Kajmakoski. Събраните средства ще бъдат дарени на белградския Център за церебрална парализа.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар