9 май 2010 2 коментара

Фестивал на духовата музика в Гуча 2010

Драгачевският събор е ежегоден фестивал на духовата музика, фолклора и народното творчество, който се състои в село Гуча, региона на Драгачево. Няколкостотин хиляди посетители от Сърбия и други страни пристигат всяка година. През 2005 е сниман документален филм за този фестивал.

Guca-spomenik-trubacu

Първият Драгачевски събор в Гуча е проведен съвсем скромно, в средата на октомври 1961. Идеята за него е на дългогодишния журналист Благоје Блажа Радивојевић, а писателят Бранко В. Радичевић го кръщава: Велики (народни) сабор „Са овчара и каблара“. По идея Бранко, в популяризирането на събора се включва и вестник „Вечерње новости“, който няколко години по-късно започва да дава наградата „Златна труба“ на най-добрия музикант.

desimir-perisic

За тазгодишния, 50-ти поред, Драгачевски събор, който ще се състои от 13 до 22 август (10 дни, вместо обичайните 5) в Гуча, подготовката вече започна. На тази юбилейна проява на автентичната музика, ще се състезават 15 духови оркестъра от Русия, САЩ, Франция, Германия, Полша, Македония, Словакия, Румъния, Австрия, Сърбия.
Участниците ще свирят по две композиции – една от тяхната земя и една сръбска. Финалното съревнование на чуждестранните оркестри ще бъде на 19 август, а финалът за избор на най-добър музикант ще бъде на 21 август, като се очаква той да бъде открит от председателя на Сърбия Борис Тадић.

Домакинът на Събора Jolović обяви своето пътуване до Русия, където на 22 юни ще посети сръбското посолство в Москва и ще подпише споразумение за побратимяване с една от общините в подмосковските области Се́ргиев Посад. По този повод ще се срещне и с премиера на Русия Владимир Путин и ще му връчи покана да присъства на 50-я Драгачевски събор.

И още една интересна подробност от Гуча – на първия ден на събитието ще бъде открит паметник на първия победител от този станал вече традиционен фестивал на автентичната музика – Десимир Перишић, от драгачевското село Горачичи.

Виж още:
 • Neda Ukraden завладява Америка Neda Ukraden завладява Америка

  21 февруари 2019

  В началото на май Neda Ukraden ще участва на European Music Fest 2019, който ще проведе в столицата на забавленията – Лас Вегас. Американските организатори […]

 • Guča 2018 без естрадни звезди Guča 2018 без естрадни звезди

  3 юни 2018

  Тазгодишният, 58-ми поред събор на духовата музика Guča 2018, ще се проведе от 8 до 12 август. Петдневната фестивална програма все още не е обявена […]

 • Погребаха Donna Ares Погребаха Donna Ares

  6 октомври 2017

  На 4 октомври Бихач се прости със своята съгражданка Donna Ares. Комеморацията на популярната босненска певица завърши с думите, които Donna написа на последната страница […]

Коментари
Pesho
9 август 2010, 18:04
ex-yumusic

http://gucabg.com/

http://www.facebook.com/event.php?eid=141865162505725&ref=notif&notif_t=event_wall#wall_posts


Атанас Николов
16 януари 2011, 12:17
ex-yumusic

Ще има ли организирано посещение и от българи.Ако има с кого да тръгна пишете ме и мен. Ще чакам някой интусияст като мене да тръгнем за този събор.


Напиши коментар