2 коментара

Фестивал на духовата музика в Гуча 2010

Драгачевският събор е ежегоден фестивал на духовата музика, фолклора и народното творчество, който се състои в село Гуча, региона на Драгачево. Няколкостотин хиляди посетители от Сърбия и други страни пристигат всяка година. През 2005 е сниман документален филм за този фестивал.

Guca-spomenik-trubacu

Първият Драгачевски събор в Гуча е проведен съвсем скромно, в средата на октомври 1961. Идеята за него е на дългогодишния журналист Благоје Блажа Радивојевић, а писателят Бранко В. Радичевић го кръщава: Велики (народни) сабор „Са овчара и каблара“. По идея Бранко, в популяризирането на събора се включва и вестник „Вечерње новости“, който няколко години по-късно започва да дава наградата „Златна труба“ на най-добрия музикант.

desimir-perisic

За тазгодишния, 50-ти поред, Драгачевски събор, който ще се състои от 13 до 22 август (10 дни, вместо обичайните 5) в Гуча, подготовката вече започна. На тази юбилейна проява на автентичната музика, ще се състезават 15 духови оркестъра от Русия, САЩ, Франция, Германия, Полша, Македония, Словакия, Румъния, Австрия, Сърбия.
Участниците ще свирят по две композиции – една от тяхната земя и една сръбска. Финалното съревнование на чуждестранните оркестри ще бъде на 19 август, а финалът за избор на най-добър музикант ще бъде на 21 август, като се очаква той да бъде открит от председателя на Сърбия Борис Тадић.

Домакинът на Събора Jolović обяви своето пътуване до Русия, където на 22 юни ще посети сръбското посолство в Москва и ще подпише споразумение за побратимяване с една от общините в подмосковските области Се́ргиев Посад. По този повод ще се срещне и с премиера на Русия Владимир Путин и ще му връчи покана да присъства на 50-я Драгачевски събор.

И още една интересна подробност от Гуча – на първия ден на събитието ще бъде открит паметник на първия победител от този станал вече традиционен фестивал на автентичната музика – Десимир Перишић, от драгачевското село Горачичи.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
  1. Атанас Николов каза:

    Ще има ли организирано посещение и от българи. Ако има с кого да тръгна пишете ме и мен. Ще чакам някой интусияст като мене да тръгнем за този събор.

Вашият коментар