Започва 62-то издание на фестивала в Гуча

Драгачевски събор Guča 2023

След два дни започва най-очакваното събитие в Сърбия – фестивалът Guča 2023, от 9 до 13 август. Тазгодишното издание има нова концепция, която ще промени леко традициите на събора на духовата музика, траещи повече от шест десетилетия.

Освен Драгачевския събор на тромпетистите, тази година фестивалът ще има и Предсъборни дни, които ще ни въведат в празничното настроение. На 9 август на стадиона в Гуча концерт ще направи Aco Pejović. На следващата сутрин, на същото място ще направи концерт Aleksandra Prijović.

И тази година програмата на събора на духовата музика ще бъде богата. Ще участват най-големите имена в региона – Dejan Petrović Big bend, Bojan Krstić, Elvis Bajramović, Dragan Pavlović, Marko Trnavac, Dejan Lazarević, Saša Kristić с неговия оркестър, миналогодишните победители на събора, както и Националният ансамбъл за народни песни и танци на Косово и Метохия – „Venac“.

На последния ден от събора ще се състезават финалистите, но участие ще имат и някои от най-големите имена на сръбската сцена. На 13 август истинска наслада за любителите на народната музика ще бъде и участието на народен оркестър с гост солисти Nikola Rokvić, Bane Mojićević, Stevan Anđelković и Aleksandar Tirnanić.

Съборът на духовата музика в Гуча е синоним на неповторима атмосфера. Под звуците на тромпетите и огромен брой местни и чуждестранни гости Гуча отново ще се превърне в единствения световен музикален епицентър, който трябва да се посети поне веднъж в живота. Освен музиката, ще има и богата културна програма, която ще запознае присъстващите със сръбските традиции, занаяти и гастрономични предложения от региона.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар