Днес се навършват 15 години от трагичната смърт на Toše Proeski

15 години от трагичната смърт на Toše Proeski

Легендарният македонски певец Todor Toše Proeski загина в тежка катастрофа на днешния ден преди 15 години. Трагедията се случи на магистралата край Нова Градишка в Хърватска, на 16 октомври 2007 година.

Toše Proeski е с влашко потекло, роден е в Прилеп на 25 януари 1981 година, но израства в Крушево. От малък пее в училищния хор, а първото му публично участие е на фестивала за детски песни „Zlatno slavejče“, когато е едва 12-годишен. По-късно триумфира на тийнейджърския фестивал „Melfest“ с песента „Yesterday“ на „Бийтълс“.

Първия си албум „Nekade vo nokta“ Toše записва през 1999 година и е издаден в 60-хиляден тираж. Следват албумите „Sinot božji“, „Ako me pogledaš u oči“, „Dan za nas“, „Pratim te“, „Božilak“ и „Igra bez granica“. Посмъртно беше издаден албум на Toše на английски език, „The hardest thing“, както и песента „Još uvek sanjam da smo zajedno“.

Proeski остави трайна следа в музиката. Популярността и успешната му кариера се дължат единствено на невероятния му талант и ангелски глас, а вестта за смъртта му буквално разплака целия регион. В деня след катастрофата в Македония беше обявен нациоален траур. И днес, 15 години по-късно, песните на Toše Proeski са любими на мнозина.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар