Почина композиторът Kornelije Kovač

Почина композиторът Kornelije Bata Kovač

Популярният сръбски композитор, музикант и аранжор Kornelije Kovač е починал в Белград на 81 години. Като причина за смъртта се посочва коронавирусна инфекция. Музикантът е бил позитивен и настанен в Ковид отделение.

Kornelije Bata Kovač е баща на също така популярните певици Aleksandra и Kristrina. Третата му дъщеря Anja не се занимава с музика. Kovač има и син от втория си брак, който сключва след смъртта на съпругата му Spomenka.

Kornelije Kovač е легенда на музикалната сцена на територията на цяла бивша Югославия. Започва да композира от 14-годишна възраст. Пише музика за киното, театъра, телевизията, но и за огромен брой изпълнители. Някои от най-големите му хитове са “April u Beogradu”, “Živiš u oblacima”, “Zvao sam je Emili”, “Jedna zima sa Kristinom”, “Jedina”, “Mađarica”, “Ti samo budi dovoljno daleko”, “Janoš”, “Sanjam”, “Sitnije, Cile, sitnije” и много, много други…

Плочи с негови композиции са издавани не само в Югославия, но и в Испания, Франция, Холандия, Швеция, Финландия, Норвегия, Гърция, САЩ… Голяма част от тях за златни или платинени.

Бивш член е на популярната сараевска поп група „Indexi“, а по-късно основава „Korni grupa“, с която постигат огромен успех, включително и 12 място на Евровизия 1974 в Брайтън. Малко след това групата прекратява дейността си и Kovač започва самостоятелна кариера.

През 1980 година се мести във Великобритания, където работи по много музикални проекти и с някои от най-големите звезди на британската поп и рок сцена – Бърни Марсдън (Whitesnake), Пол Джоунс (Manfred Mann), Ханс Цимер и др.

Kornelije Kovač има написани и три книги на музикална тематика – “Tamne dirke” (2003), “Falko i druge priče” (2007) и “Fusnota” (2010).


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар