Югославия на Евровизия през годините

Югославия на Евровизия

Доста често преди конкурса за песен на Евровизия се стига до скандали при избора на представител. Такива недоразумения се получават не само у нас, а и при нашите съседи – държавите от територията на бивша Югославия. Такъв е и случаят отпреди точно 30 години. Тогава представителят за Евровизия се избираше на Юговизия (Jugovizija), където не са имали шанс песни, носещи привкуса на западната поп музика.

Съвсем неочаквано изборът през 1986 пада върху Doris Dragović. Точно преди вътрешния ex-yu конкурс Doris напуска група „More“, с която трябва да се явят, подкрепени от РТВ Титоград (старото име на Подгорица, 1946-1992). Накрая Doris се явява от името на ТВ Загреб с песента „Željo moja“. В гласуването участват телевизиите от всички ex-yu републики. Съвсем естествено, РТВ Титоград не дава за Doris нито един глас, което обаче не се отразява на нейното класиране и тя печели Юговизия 1986.

В същия момент като фаворити са считани Neda Ukraden с песента „Šaj rode, šaj“ и Lepa Brena с „Miki, Mićo“. Телевизия Загреб обаче също порязва Neda по настояване на загребската дискографска къща „Jugoton“, която певицата е напуснала и се е преместила в сараевската „Diskoton“. Дори в нощта преди финала се е шушукало, че състезанието е нагласено и победата на Neda е предварително решена.

Песента на Doris Dragović е считана за слаба за Европа, а някои дори са били против нейното участие в конкурса, след като по това време певицата живее в Норвегия. На Евровизия 1986 Doris и „Željo moja“ се нареждат на 11-то място.

Нека направим един кратък преглед на участието през годините на Югославия на европейския песенен конкурс. СФР Югославия си остана първата и единствена социалистическа държава, част от Европейската радиодифузия (EBU).

Югославия на Евровизия

В следвоенна Европа, когато Изтокът и Западът, комунистите и капиталистите са в жестока надпревара, Югославия бележи своето първо участие на конкурса през 1961 година и се съревновава без прекъсване до 1976. След това се оттегля от участие за известно време поради низа от слаби представяния, но през 1981 се завръща отново.

През 1985г. Югославия отново отсъства от конкурса, тъй като датата на провеждането му съвпада с датата на смъртта на Тито (4 май). И така до разпада на държавата през 1992, когато е последното ѝ участие, и то в намален състав – без хърватската и словенската телевизии.

За времето на бивша вече Югославия най-много успехи са имали представителите на ТВ Загреб. Нейни участници са печелили Юговизия, тоест са отивали на Евровизия десет пъти. Също така са добивали и най-добри резултати на европейския конкурс. Върхът в представянето им е през 1989, когато група „Riva” печели първо място на Евровизия в Лозана.

Представители на ТВ Любляна са избирани шест пъти, на ТВ Сараево – пет пъти, на ТВ Белград – три пъти и ТВ Титоград – два пъти. Единствено Македония не е имала свой представител на Евровизия в рамките на СФР Югославия.

Естествено, редно е да споменем първата югославянска представителка в Европа – дотогава неизвестната новосадска певица Ljiljana Petrović. По време на националния избор Ljiljana се е намирала в Любляна, където е записвала своя дебютен албум. Там я чува словенският композитор Jože Privšek и ѝ предлага своята песен „Neke davne zvezde“. Ljiljana се явява на националния конкурс и го печели, а на Евровизия 1961 в Кан се нарежда на 8-мо място.

След разпада на Югославия отцепилите се държави започват да участват в конкурса всяка за себе си. Още през 1993г. Хърватска, Словения и Босна и Херцеговина изпращат свои представители на Евровизия в Ирландия. Македония се опитва да пробие на европейската музикална сцена през 1996, но без успех, и се налага да изчака своя дебют до 1998г.

Съюзна Република Югославия, по-късно Сърбия и Черна Гора, заради санкциите и изключването от Обединените нации и Съвета на Европа няма шанс да стане член на Европейската радиодифузия. Чак след политическите промени и падането на режима на Slobodan Milošević отново започва процес на присъединяването ѝ към Обединените нации и Съвета на Европа, а след това и към EBU. Едва през 2004г. Сърбия и Черна Гора прави своя силен дебют на Евровизия в Истанбул, където се нарежда на престижното второ място с песента на Željko Joksimović „Lane moje“.

През следващата 2005 година Сърбия и Черна Гора се представлява от група „No Name” от Подгорица и се класира на 7-мо място.

През 2006 изборът на представител вече е скандализиран, като резултат от обтегнатите отношения между двете републики, поради желанието на Черна Гора да стане независима. Пристрастното гласуване и престрелките между двете телевизии, както и демонстративното напускане от страна на публиката на залата в „Sava centar“ по време на националния финал, водят до отказване на участие на Сърбия и Черна Гора на конкурса в Атина.

През следващата 2007 година двете вече независими държави се появяват на Евровизия в Хелзинки. Това, което се случи там на 12 май, ще се остане като най-радостния момент в новата история на Сърбия – Marija Šerifović спечели Европа с песента си „Molitva“.

В таблицата и видеото по-долу е показано по години участието на СФР Югославия в конкурса за песен на Евровизия:

Година Изпълнител Песен ТВ център Място
1961 Ljiljana Petrović Neke davne zvezde Любляна 8
1962 Lola Novaković Ne pali svetla u sumrak Любляна 4
1963 Vice Vukov Brodovi Загреб 11
1964 Sabahudin Kurt Život je sklopio krug Сараево 13
1965 Vice Vukov Čežnja Сараево 12
1966 Berta Ambrož Brez besed Любляна 7
1967 Lado Leskovar Vse rože sveta Любляна 8
1968 Dubrovački trubaduri Jedan dan Загреб 7
1969 Ivan & 3M Pozdrav svijetu Загреб 13
1970 Eva Sršen Pridi, dala ti bom cvet Любляна 11
1971 Krunoslav Slabinac Tvoj diječak je tužan Загреб 14
1972 Tereza Kesovija Muzika i ti Загреб 9
1973 Zdravko Čolić Gori vatra Сараево 15
1974 Korni grupa Moja generacija Белград 12
1975 Pepel in kri Dan ljubezni Любляна 13
1976 Ambasadori Ne mogu skriti svoju bol Сараево 17
1981 Sead Memić-Vajta Lejla Сараево 15
1982 Aska Halo, halo Белград 14
1983 Danijel Džuli Титоград 4
1984 Izolda и Vlado Ćao Amore Титоград 18
1986 Doris Dragović Željo moja Загреб 11
1987 Novi fosili Ja sam za ples Загреб 4
1988 Srebrna krila Mangup Загреб 6
1989 Riva Rock me Загреб 1
1990 Tajči Hajde da ludujemo Загреб 7
1991 Baby Doll Brazil Белград 21
1992 Extra Nena Ljubim te pesmama Белград 13


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар