Трагичната съдба на група „Ekatarina Velika“

Ekatarina Velika (EKV)

На вчерашния ден, 21 септември 1958 година е роден Milan Mladenović – фронтменът на сръбската рок и пънк група „EKV“. Milan е роден в Загреб, живял е и в Сараево и накрая се установява в Белград.

Още в гимназията в края на 70-те години основава първия си бенд „Limunovo drvo“. Година по-късно създава бенда „Šarlo akrobata“, заедно с Dušan Kojić Koja и барабаниста Ivan Ivica Vdović. Най-известните песни на групата са „Niko kao ja“, „Ona se budi“ и „Mali čovek“.

„Šarlo akrobata“ не съществува дълго и от него се създават два нови рок състава – „Katarina II“ на Mladenović и „Discplina kičme“ на Kojić. През 1982г. към новата група на Milan се присъединява клавиатуристката Margita Stefanović Magi, а през 1983 басистът Bojan Pečar и барабанистът от „Šarlo akrobata“Ivica Vdović. През 1984 година „Katarina II“ издава едноименния си албум, след което Vdović и Mihajlović напускат бенда.

Групата променя името си на „Ekatarina Velika“ (EKV) и през 1985 също издава едноименен албум, който получава много положителни отзиви и привлича внимание към музикантите. Албумът „S vetrom uz lice“ от 1986, в който влиза може би най-популярната песен на Mladenović, „Ti si sav moj bol“, изстрелва групата на върха на югославската рок сцена.

През 1992 година Milan и членове на „Partibrejkers“ и „Električni orgazam“ формират състава „Rimtutituki“, чиято музикална активност е насочена към антивоенната пропаганда. Сингълът им „Slušaj ‘vamo“ е издаден от Radio B92 и е промотиран чрез концерт на камион, който обикаля белградските улици.

По време на войната и разпадането на Югославия, когато всички мълчат, на връчването на наградата за група на годината на фестивала „Beogradsko proleće“ 1992, Milan обръща внимание на страданията на хората в Босна и Херцеговина, Хърватска и Словения.

През лятото на 1994г. Mladenović заминава за Бразилия, където с дългогодишния си приятел Mitar Subotić Suba и няколко бразилски музиканти записва албума „Angel’s Breath“. През август същата година, след участието на „Ekatarina Velika“ на фестивала в Будва, Mladenović постъпва в болница, където е диагностициран с рак на панкреаса.

Почива на 5 ноември 1994 година и с неговата смърт „Ekatarina Velika“ спира да съществува. Въпреки краткия си 36-годишен живот Milan Mladenović оставя незаличима следа в рок музиката.

Milan Mladenović, EKV

Друга легенда на група „EKV“ и едно от най-популярните лица на ex-yu сцената, Margita Stefanović Magi, също е застигната от трагична съдба.

С музика започва да се занимава още от малка, расте в творческо семейство. Славата ѝ идва с присъединяването ѝ към „Ekatarina Velika“. Запознава се с Mladenović след негов концерт и той веднага я кани в бенда, впечатлен от таланта ѝ. Творят заедно до смъртта му. През цялата си кариера Margita се бори с наркозависимост, а проблемът ѝ ескалира след смъртта на баща ѝ.

Margita Stefanović почива на 18 септември 2002, на едва 43-годишна възраст, сама и като бездомница – в инфекциозна клиника в Белград.

Margita Stefanović, EKV


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
  • Вечер и спомен за Milan MladenovićВечер и спомен за Milan Mladenović

    Днес се навършват 20 години от смъртта на лидера на сръбската рок група „EKV“, Milan Mladenović. По този повод довечера в белградския „Dom omladine“ е […]

  • Концерт в памет на „EKV“Концерт в памет на „EKV“

    Концерт по повод 56-я рожден ден на фронтмена на легендарната сръбска пънк и рок група „EKV“, Milan Mladenović, ще бъде направен на 20 септември в […]

  • Улица в Загреб ще носи името на Milan MladenovićУлица в Загреб ще носи името на Milan Mladenović

    Milan Mladenović, фронтменът на белградската рок група „Ekatarina Velika“ (EKV), се сдоби със своя улица в Загреб. Въпреки противоречията, местното управление реши да кръсти улица […]

КОМЕНТАРИ
Вашият коментар