Дрогата убива известните и в Сърбия и региона!

» Любопитно

Изненадващата смърт на Amy Winehouse вече дни е главна тема в световните медии, а причината за смъртта на британската звезда все още не е официално съобщена, макар за никого да не е тайна, че тя дълги години беше в капана на дрогата и алкохола. Проблемите и смъртта, заради наркотици, не пропусна и много известни личности от територията на бивша Югославия, нито пък техните деца.

Milan Mladenović и Margita Stefanović - EKV

Актрисата Sonja Savić (47) почина преди три години от свръхдоза. Съседите й твърдяха, че в апартамента на някога една от най-талантливите актриси не е имало обзавеждане. Спяла е на дюшек на пода, а навсякъде е имало разпилени употребявани спринцовки.

Различните видове наркотици, в комбинация с алкохол, отдавна покосяват популярните личности, а мотото „Живей бързо – умри млад!“ доведе до трагичен баланс. Мнозина живеят три пъти по-кратко от публиката си. За проблемите с наркотиците на естрадата само се шушука, а когато се случи трагична смърт от прекомерна употреба, всички изглеждат слисани.

Месец преди Sonja умря Dino Dvornik, когото мъртъв в леглото откри съпругата му. Имаше различни версии за смъртта му, макар самият той преди това да е признавал, че се опитва да се справи с наркотиците, но без успех.

Дрогата покоси и повечето членове на „EKV“, една от най-големите рок групи в региона. Един след друг умряха Ivica Vidojković, Milan Mladenović, басистът Bojan Pečar и накрая Margita Stefanović. Върховен музикант и някога член на белградската филхармония, дъщерята на известния режисьор Slavoljub Stevanović Ravasi, Margita, прекара последните години от живота си в приют за бездомници във Вождовац, и то в отделение за инфекциозни болести, където са забранени свижданията.

По време на най-голямата им популярност, за „Bijelo dugme“ се говореше, че заради употребата на наркотици, са под постоянно наблюдение от полицията. Тогавашният барабанист Goran Ipe Ivandić е арестуван заради притежание на дрога, а в последствие умря при мистериозни обстоятелства – хвърляйки се от шестия етаж на белградския хотел „Metropol“. Goran Bregović призна преди време, че от 16-17-годишната си възраст е използвал толкова LSD, че мозъкът му след това никога не е работил нормално, но е един от малкото, успели навреме да се освободят от порока.

Смъртта на Rođa Raičević, който преди 10 години беше намерен мъртъв в един апартамент в Белград, шокира мнозина от колегите му. Лекарите тогава бяха категорични – свръхдоза кокаин. Това показа, че срещу наркотиците, които са присъщи предимно за рокерите, не са имунизирани даже и народните певци.

Проблеми с дрогата имаше и Aca Lukas, лекувал се с години в различни клиники и един от малкото изпълнители, който не криеше, че има проблем. Lukas казва и сега, че за наркоманията трябва да се говори открито, а не да се самозалъгваме.

Поразяващ е фактът, че една трета от случаите на преждевременна смърт на известните, се дължи на употребата на дрога. Малцина успяха да се измъкнат от този пъклен кръг, а пътят, осеян с наркотици, води само към едно място…


Виж още:
 • Guča 2018 без естрадни звезди Guča 2018 без естрадни звезди

  3 юни 2018

  Тазгодишният, 58-ми поред събор на духовата музика Guča 2018, ще се проведе от 8 до 12 август. Петдневната фестивална програма все още не е обявена официално, но със сигурност ще включва много събития и съревнования […]

 • Ex-Yu: Евровизия 2017 Ex-Yu: Евровизия 2017

  1 май 2017

  Остана седмица до 62-то издание на „Песен на Евровизия 2017“. Тазгодишният конкурс ще се проведе в Киев, Украйна. Полуфиналите са насрочени за 9 и 11 май, а големият финал е на 13 май. Нека видим […]

 • Гуча 2016 Гуча 2016

  11 август 2016

  Купонът в Гуча започна. Всички пътища водят към столицата на тромпета, която вече за 56-ти път е домакин на духовата музика и нейните почитатели. Събитието уважиха гости от всички краища на Сърбия, но и от […]

Напиши коментар