Къщата-музей на Toše Proeski най-красива на света!

Къщата-музей, издигната в чест на покойния македонски певец Toše Proeski в Крушево, спечели съревнованието Open Building за най-красива сграда за 2011 година, проведено в Барселона.

Мемориалният паметник на Toše получи най-много гласове от журито, но и от многобройните посетители на интернет портала openbuildings.com от целия свят (общо 15 078 гласа). Тази година за пръв път беше въведена наградата People’s choice Award, която даде право на глас не само на архитекти, а и на хора с всякакви професии. От самото начало на гласуването, къщата-музей се открои като фаворит.

За съревнованието бяха предложени над 1000 проекта, а право на участие получиха 704. Сградите можеха да бъдат най-различни като предназначение, единственото условие беше да са завършени тази година.

Строежът на къщата-музей на Toše Proeski е започнат през 2009, а официално беше открита на 23 април, тази година. Простира се на 870 квадратни метра, има облик на кръст и е изградена от бетон и стъкло. Досега е посетена от над 100 000 души от Македония и региона.

Къщата-музей на Toše Proeski най-красива на света!


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар