Някога и сега: Клиповете на фолк певците във времето

Докато преди около 40 години фолк певците поставяха акцент върху добрата песен и добрия глас, а за клиповете им беше достатъчно да влязат в първата задимена кръчма или да снимат на фона на някакъв пасторален пейзаж или улица, днес критериите са се променили много. Текстовете на песните са все по-безсмислени, а гласовете на певците наподобяват грачене, затова пък видеоклиповете стават все по-скъпи и по-скъпи.

Новата естетика в клиповете, когато става въпрос за женския пол на естрадата, поставя акцент върху хирургически коригираните гърди, показани на публиката в целия им блясък, докато при мъжете критерият за добър клип е броят на дефилиралите в кадъра красавици.

Šaban Šaulić – някога
Šaban Šaulić
Кралят на народната музика Šaban Šaulić за екранизацията на песента си „Dođi da ostarimo zajedno“ е избрал за фон градския парк. Пенсионери, младежи и деца, които в сивия есенен ден са се разхождали из парка, са станали неволни статисти в клипа на сръбската звезда.

Šaban Šaulić – сега
Последния си албум Šaulić записа през 2008 година, но интересното е, че от него не е екранизирана нито една песен.

Jašar Ahmedovski – някога
Jašar Ahmedovski
Най-голямата звезда на продуцентска къща „Južni vetar“, Jašar Ahmedovski, своята популярност спечели чрез специфичните си интерпретации и разпознаваем имидж. Клипът към песента „Jednoj ženi za sećanje dugo“ е записан с минимални финанси и креативност – докато певецът си почива на клона на една бреза. В същата среда, само на няколко метра от брезата, облечен в същото кожено яке, Jašar прави клипа към още една своя песен – „Mladi pa ludi“.

Jašar Ahmedovski – сега
Години след тези два клипа Ahmedovski остава верен на своята изразност и критериите от младостта си. Така във видеото към песента „Ništa vreme promenilo nije“ го виждаме в почти идентична сценография. Само че, вместо да се шлае из парка сам, в историята е въведена и девойка с намусен поглед. Всички останали елементи от характерната за Jašar естетика са тук – и брезата, и придържането му към стеблото на дървото.

Dragana Mirković – някога
Dragana Mirković
Много преди да стане собственик на сателитна телевизия и замък в Австрия, както и на многобройни фолк хитове, Dragana Mirković залагаше на картата на обикновено съседско момиче. Клипа към парчето „Simpatija“ заснема в кухнята край печката, докато прави кафе, а другата част в двора пред къщата. Това, което разчупва монотонността на клипа, е касетофонът, от който младата Dragana не се отделя, дори и докато прави кафето.

Dragana Mirković – сега
По подобие на клипа на Мадона към парчето „Frozen“ и Dragana Mirković екранизира песента си „Pustinja osećanja“. Също както колежката си и сръбската фолк звезда снима сцените в пустиня, което в нейния случай е удачно, тъй като това географско понятие се съдържа в заглавието на песента й. За разлика от Мадона, която се задоволява с по-скромни вузуални ефекти, с помощта на които преживява няколко метаморфози – от куче до птица, във своя високобюджетен клип Dragana вкарва нов момент – танцува с пясъчен човек.

Ceca – някога
Ceca
Също като Dragana, направила навремето клип сред неокосена трава, което не само от естетична гледна точка, но и от безопасна не беше най-доброто решение, поради риска от ухапване от комари, змии и гущери, и младата Ceca не може да устои на красотата на пасторалния пейзаж. В ранното видео на певицата може да се открие двойна символика – в песента „Pustite me da ga vidim“ тя се надява на среща с някакъв имагинерен младеж, а в кадъра, където се разхожда по пътеката, като че ли мечтае влакът да я отведе някъде далеко, в едно по-добро бъдеще.

Ceca – няколко години по-късно
Десетина години по-късно, след разходката на Ceca по жп линията и мечтата й за светло бъдеще, вече виждаме фолк звездата като фаталната жена-котка. И този път тя не изневерява на доминиращите стандарти във видео продукцията, та ще снима кадрите за „Nevaljala“ по бельо, търкаляйки се сама в копринена постеля.

Ceca – сега
Не по-малко фатална виждаме Ceca в клипа към песента „Da raskinem sa njom“. Не става ясно само дали това е реклама на бензиностанция, немски автомобил и пък телефон от ново поколение…

Jelena Karleuša – някога
Jelena Karleuša
Точно, когато протягането на ръце към камерата стана модерен сценичен похват при заснемането на видеоклипове, Jelena Karleuša екранизира хита си „Gili, gili“. В нещо, наподобяващо горнище на бански, с причекса и грим, подлежащи на дискутиране, Jeca весело изпя, че не я вълнуват нито доларите, нито лирите, нито марките. Нито пък динарите…

Jelena Karleuša – сега
Самозваната поп дива и призната модна икона, певицата и колумнистка отдавна премина границите в музикалната индустрия. И въпреки че е абсолютен фаворит при изпяването на песни с трудна за слушане интонация, все пак Jelena притежава едно специално качество. Дори когато за нуждите на клипа се съблича, което никак не е рядко, Karleuša успява да направи от оскъдното си облекло естстическо преживяване.

Marina Visković
Marina Visković
Marina спада към младите надежди в поп-фолк музиката и е добър пример за новите тенденции при направата на клипове. Видеото към песента й „Pogrešan raj“ заслужи място в този списък. След думите в текста: „Ubij se ne odgovaram, sa tobom neću i ne moram“, на които Visković отговаря: „Da, to je to“, логично беше при екранизацията център на вниманието да бъде стриптизьорски кол. Marina ще запише още няколко клипа, които ще са добър повод покрай новата си песен да представи и нов комплект бельо.

Ana Nikolić
Ana Nikolić
Макар да не спада към фолк певиците, Ana получава заслужено място в нашата листа като абсолютна шампионка, когато става въпрос за снимане на клипове по бельо. Почти няма видео, в което да е напълно облечена. По примера на датския супермодел Хелена Кристенсен в клипа „Wicked games“ и Ana Nikolić ще се заиграва на плажа по монокини. Само, за разлика от Крис Айзък, който пее за любовта и влюбването, песента „Nisam za triput“ е своеобразна апология на женския промискуитет (безразборни сексуални връзки).

Nataša Bekvalac
Nataša Bekvalac
След като споменахме Ana Nikolić, ред е да отдадем заслуженото и на Nataša Bekvalac. Макар да споделят идентична естетика, когато става въпрос за текствое, иначе двете певици са пълна противоположност. Докато Nataša насърчава покорството във връзката мъж-жена, Ana явно се дистанцира от тази теза. Малка нотка на разбиране за пагубност в покорството спрямо мъжете Bekvalac показва в парчето „Ne valjam“, а посланието към разбитите женски сърца сръбската красавица би могла да предаде единствено полугола. Че как иначе?


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар