Евтините забавления „удушиха“ добрите ноти

Някога музикалните фестивали бяха трамплин за много звезди, като Đorđe Marjanović, Miki Jevremović, Tereza Kesovija, Đorđe Balašević… Днес фестивалите са почти забравени, напредването на технологиите доведе до нов тип забавления. Появата на риалити програмите, където певческия талант може да блесне за една нощ, хвърлиха в сянка много музикални съревнования, тъй като са „по-забавни“ за зрителите, а и по-евтини. Новото време вкара в музиката нови стандарти, за които мнозина твърдят, че са по-ниски отпреди.

MESAM

В Сърбия днес остана само фестивалът за забавна музика във Върнячка Баня. Мнозина си спомнят с умиление за „Beogradsko proleće“ и „Mesam“. Преди няколко години престана да съществува и „Beovizija“ – където се избираше сръбският представител за Евровизия.

Някога фестивалите бяха единственото място, където младите певци можеха да се представят на публиката. С времето се превърнаха в парад на кича и скандалите. Че и в миналото не всичко е било идеално и, че съмнението често е съпътствало музикалните състезания, свидетелства певецът Miki Jevremović:
– Пял съм на повече от 300 фестивала и повече от 100 пъти съм побеждавал. Прекланям се пред този, който ги е измислил. Състезавахме се, но и дружахме, прекарвахме си заедно. Пет пъти съм печелил награда за най-добра интерпретация на фестивала в Сплит, но първа награда на журито никога. През 1978 стоях близо до мястото, където се преброяваха гласовете. Видях как водещият Oliver Mlakar огради нашата песен като победител. Изведнъж дойдоха 250 гласа от Австралия за моя приятел Oliver Dragojević и той застана на първо място. Тогава за пръв път в живота си исках да направя скандал и да кажа на медиите как се манипулират резултатите. Брат ми Zoran ме разубеди.

Дори първото издание на „Beogradsko proleće“, през далечната 1961 година, не е минало спокойно. По решение на журито победил е Dušan Jakšić с композицията „Čerge“. Но той не можал да се радва дълго на триумфа си, тъй като, след финалната вечер, десетина хиляди души се струпали пред Дома на синдиката, искайки победата на Đorđe Marjanović. Той излязъл пред почитателите си, които го отнесли на ръце до „Terazije“ и там им направил концерт без озвучаване. Така Đorđe станал морален победител от това съревнование.

Съживяването на „Beogradsko proleće“ беше обявено през май, тази година, когато на 50-я юбилеен фестивал, пред публиката пяха Đorđe Marjanović, Leo Martin, Radmila Karaklajić, Beti Đorđević, Nada Pavlović, Tereza Kesovija, Anica Zubović, Željko Samardžić…

До преди 20 години в Суботица се провеждаше най-масовият младежки фестивал, за чиито победители вратата към югославската естрада беше широко отворена. От там тръгнаха звезди, като Kornelije Kovač, Kemal Monteno, Josipa Lisac, групите „Van Gogh“, „KUD Idijoti“, „Kerberi“… Не са пяли само Zdravko Čolić и „Bijelo dugme“, но са били в публиката.

„Beovizija“ най-вероятно е спряна завинаги, а в спомените на любителите на музиката, ще остане със скандалите. През 2006, когато Сърбия и Черна Гора бяха още заедно, първо място спечели група „No name“ от Подгорица, благодарение на пристрастното гласуване на четиримата черногорски членове на осемчленното жури. В бекстейджа се развихрила вербална война между сръбските и черногорските изпълнители и замалко да се стигне до бой. На Евровизия в Атина не отиде никой, а Danijel Alibabić, някогашният певец на група „No name“, няколко години по-късно изяви, че се срамува от подобни манипулации и, че му е жал, че са станали жертва.

И след „Beovizija 2008“ се вдигна голям шум. Goca Tržan изрази съмнение, че Željko Joksimović, автор на песента-победителка „Oro“, изпълнена от Jelena Tomašević, е оказал натиск върху журито. В предаване на радио „Pingvin“ Goca каза:
– Конфликт на интереси е това, че Joksimović ще води Евровизия в Белград и ще има мини шоу. „Beovizija“ е фестивал, в който се въртят много пари, победителят се знае предварително и се гласува по сметка. Не се състезават изпълнители, а лобита – Braja, Graja и разни други…

„Beovizija“ угасна преди две години, а нейната най-хубава страна беше победата на Marija Šerifović на Евровизия 2007 с песента „Molitva“.

Когато стане въпрос за народна музика, можем да говорим за останалите в Сърбия „Grand festival“ и фестивалът във Върнячка Баня. На тях предимно участват непознати изпълнители и бивши участници в риалити програми, за които професионалистите казват, че не са и бледа сянка на някогашните музикални състезания. Явно евтината забава е подтиснала добрите ноти.

Mladen Vojičić Tifa, на тазгодишното издание на „Sunčane skale“ в Херцег Нови се размина с първото място само за две точки и то, както съобщиха медиите, заради грешка в преброяването. Организаторите са усетили грешката си чак след като връчиха наградата на шведската група „Cupid“ – автомобил Нисан Микра и 10 000 евро.

Преди три години, на генералната проба за „Grand festival“ се сбиха певиците Mina Kostić и Indira Aradinović Indi. Тогава причината не беше професионална, а заради таксиджията Tiosav Sretenović Tika, бивш мъж на Mina, с когото Indi се забавляваше по това време.

Хърватското състезание „Dora“, на което се избира представителя на Евровизия, според мнението на тамошните зрители, прилича на риалити шоу, тъй като тричленното жури коментира изпълненията и се съобщават биографични данни за певците, както и колко са високи и колко тежат. И „Dora“ всяка година се разтърсва от клюки и скандали.

Maja Nikolić дебютира на „Pjesma Mediterana 1993“ и има 24 победи на фестивали.
– На Белград му липсва добър музикален фестивал със симфоничен оркестър, което струва доста, а спонсори няма. Точно със симфоничен оркестър добрите певци могат да изразят себе си – смята Maja.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар