Ex-Yu: Евровизия 2017

Остана седмица до 62-то издание на „Песен на Евровизия 2017“. Тазгодишният конкурс ще се проведе в Киев, Украйна. Полуфиналите са насрочени за 9 и 11 май, а големият финал е на 13 май. Нека видим кои ще са участниците, които бившите югославски републики изпращат.

Евровизиjа 2017

Представител на Сърбия ще бъде поп певицата Tijana Bogićević с песента „In too deep“. Тя беше избрана от музикалната редакция на RTS. Tijana в момента живее и работи в САЩ. Тя вече е участвала на Евровизия през 2011 като беквокал на тогавашната представителка на СърбияNina Radojičić с песента „Čaroban“.

Македонската радио и телевизия избра младата певица Jana Burčeska. Jana започва кариерата си в първия сезон на македонския „Music Idol“, където се класира на 5 място във финала. На Евровизия тя ще участва с песента „Dance Alone“.

За честта на Хърватска ще се бори Željko Jacques Houdek с „My Friend“. Jacques е един от менторите на техния вариант на „The Voice“ и беше избран директно от Хърватската радио и телевизия. Той е известен на широката общественост от преди, има цели шест опита да се домогне до „Песен на Евровизия“ чрез участия във фестивала „Dora“. Бил е беквокал на група „Colonia“, печелил е няколко награди „Porin“ – за най-добър нов изпълнител, два пъти за най-добро мъжко вокално изпълнение и за най-добър албум за деца.

Професионалната комисия на RTCG взе решение Черна Гора да бъде представена на Евровизия от Slavko Kalezić с композицията „Space“. На конкурса се явиха 20 автора с 27 песни. Slavko Kalezić е актьор в Черногорския народен театър. Специализирал е солово пеене и танци. В медиите е известен и като приятел на популярната сръбска певица Marija Šerifović. Музикалната му биография включва успешно представяне на „X Factor Adria“.

Словения избра за свой участник победителя на фестивала „EMA 2017“Omar Naber с песента „On My Way“. 35-годишният Omar ще представя страната си на Евровизия за втори път, и то пак в Киев. Той участва там през 2005 с парчето „Stop“, но не успя да се пребори за финала.

През последните години Босна и Херцеговина изпитва финансови проблеми. Тази година страната няма да участва на песенния конкурс. Телевизията не може да осигури финансиране на този скъп проект. Миналогодишните представители Dalal, Deen, Jala и Ana Rucner отидоха, благодарение на спонсори, както и на собствени средства. Като самостоятелна държава Босна и Херцеговина за първи път участва през 1993. Най-добрият им резултат е през 2007, постигнат от „Hari Mata Hari“ с песента „Lejla“, написана от Željko Joksimović.

Евровизиjа 2017


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар