Изплаща ли се концерт в „Arena“?

Въпреки икономическата криза, певците не се отказват от концерти в „Beogradska arena“. Да пееш в най-голямата зала на Балканите е престижно, но дали се изплаща, е друг въпрос. Затова доста от изпълнителите, след концерт в „Arena“ се чешат по главата, размишлявайки как да си върнат вложените пари. Певците нерядко представят лъжливи цифри за продадените билети, като често ги удвояват. Но въпреки многобройните крахове и тази есен програмата на „Arena“ е богата. След Kiki Lesendrić и Seka Aleksić следват концертите на „Parni valjak“, Aca Lukas, Sergej Ćetković и още много други, и то само за следващите 2-3 месеца.

arena-beograd

Залата е с капацитет 19 394 седящи места, а наемът е от 6 000 do 25 000 евро, в зависимост от продадените билети. Цената е еднаква за домашните и чуждестранните изпълнители, но за вторите този наем не е толкова голям, тъй като цените на техните билети са по-високи. За да бъде поне на нулата, изпълнителят трябва да е продал най-малко 9 000 билета по 10 евро. Естествено, не бива да се забравя и хонорарът на певците. Някои от тях имат фиксиран хонорар, така че рискът за организатора е по-голям. На въпроса каква сума е необходима за добър концерт в „Arena“ Dragoslav Gane Pecikoza, който е организирал там участията на „Riblja čorba“, Emir Kusturica и „No smoking orkestra“, казва кратко – чувал с пари!

Zoran Kiki Lesendrić, който с „Piloti“ на 2 октомври ще свири за първи път в „Arena“, споделя:
– Най-евтиният билет за моя концерт е 600 динара (около 6 евро) и не е трудно да се сметне каква бройка трябва да продам, за да съм на нулата. Колкото хора дойдат, все ще съм доволен, само да не съм на минус. Проблемът е с ложите, които бих могъл да пусна на по-висока цена, но не мога, защото „Arena“ ги е продала на разни фирми за цялата година. Значи, аз плащам за цялата зала, а нямам право на ложите, което е абсурдно!


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар