Boban Zdravković: Чукаме на вратата на забравените асове

Винаги усмихнатият нишлия Boban Zdravković е известен като човек, който избягва конфликтите – много рядка черта на сръбската естрада. Кариерата си започва през далечната 1982 година с албума „Volite se i pevajte buzuki“, който остава почти незапомнен. След това издава още два албума и влиза в казармата. През 1986 пуска плоча и касета “Klinka”, в която изпъква песента “Ne dolazi”, станала и останала хит и до днес и запазена марка на певеца. От този албум са продадени 160 000 носителя на звук и с този резултат Boban се нарежда сред хитовите изпълнители на тогавашната фолк сцена. Най-популярните му песни са “Sve ljubavi moje”, “Pogledaj u nebo”, “Ciganima srce daću”, “Srećan put ptico bela”, “Praštam ti dušo”, “Ima, ima”, ”Još me ima”, “Danju spavam”, “Devojčica”… Тия дни певецът записа и ново парче, със заглавието “Preljubnici”.

Освен с музиката си, съвсем случайно Boban привлече вниманието на публиката покрай „ролята“ си в анимираната пародия “Džet set” (2006). В 45-минутното филмче на младия Nenad Mitić (23) марсианците пристигат на Земята за да се справят с турбо фолка, а Boban започва борба с извънземните за спасяването на колегите си.

В интервю за „Svet“ Zdravković каза, че навремето песните са били много по-качествени и сега не може без тях. Сега се форсират песни, чиято популярност трае само „един уикенд“. Освен това, младите таланти, които се раждат от риалити шоутата, нямат право да избират как да им се развива кариерата.

– Трябва да се признае, че продуцентските къщи днес дават шанс да се създаде име. Това което виждам като проблем в тяхната кариера е, че нямат право на избор. Навремето ние имахме свободата да избираме с кого ще работим, какви песни ще записваме и в какъв стил ще се развива кариерата ни. Смятам, че това беше по-добре, защото всеки сам чувства и решава в каква посока да се развива като човек и творец. Лично аз винаги съм се придържал към фолка и много не съм експериментирал с други жанрове. Все пак, и аз съм следвал музикалните тенденции и имам няколко песни в поп стил, предимно балади, най-добрият представител на които е “Ni vino mi ne pomaže” – разказа Boban Zdravković.

Boban Zdravković


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар