Severina Vučković – биография

Северина Вучковић » Информация

Severina Vučković

Severina Vučković Seve или само Severina е хърватска певица и една от най-големите поп икони на територията на бивша Югославия. Родена е на 21 април 1972 в Сплит и е трето дете в семейството.

Записва средно музикално училище в родния си град, пее в училищния хор.
Първата й среща със светлината на прожекторите е едва 13-годишна, когато участва в детския мюзикъл „Frane štrapalo“, където играе приятелката на Frane – Karmela. Малко по-късно се присъединява към бенда „Treća smijena“, като певица.

В средата на 80-те Severina печели редица награди в съревнования за млади таланти, като „Prvi pljesak“ в Сплит и „Daruvarski susreti“, а също така е избрана и за най-добра певица на фестивала „Studentsko ljeto“.

Първите си професионални крачки прави още преди матурите, явявайки се на фестивала в Сплит като бек вокал на Danijelа. На фестивала в Загреб участва като победител от популярното предаване на Радио Загреб „Demo X“, посветено на младите музикални надежди, което й дава шанса да запише първия си албум едва 18-годишна. По същото време участва и в музикалното шоу „Top cup“. Следват години на упорита работа и ежедневни концерти, в Severina израства до една от най-големите звезди на младото поколение в Хърватска.

За албума си „Trava zelena“, издаден през 1995 получава Златна плоча.

През 1998 издава албума „Djevojka sa sela“, в който по-голямата част от песните са написани от нея.

Албумът „Virujen u te (najbolje uživo)“, издаден през 2002, е връх в нейната кариера – само няколко месеца след излизането му става златен.

Severina е не само певица, а и манекенка, артистка, водеща. През 2003 играе в Хърватския народен театър главната роля в рок операта „Karolina Riječka“, a през 2004, заедно с Peđа Ličin снимат рубриката „Gdje je nestala Slovenija?“.

Severina Vučković е известна с противоречията, които предизвиква с поведението и коментарите си. Чрез песните и PR-а си Severina иска да се представи като религиозна и морална особа, но загубва този имидж през 2004, когато в нета е публикуван неин личен порно клип, който много бързо става най-гледаното видео на Балканите.

През 2004 издава албума „Severgreen“.
Няколко пъти се състезава на „Dorа” и през 2005 побеждава с песента „Moja štikla“ и представя Хърватска на Евровизия в Атина през 2006.
Severina e трябвало да участва и на сплитския фестивал през 2006 с песента „Moj sokole“, но заради нападките на някои певци и обществени личности се отказва. Същата година е отворен и нейният първи фен клуб – SeveFanClub.

През 2005 получава роля във филма „Duhovi Sarajeva“.
Severina се завръща на звездното небе с романтичната песен „Gardelin“, която се използва в словенския филм „Pjetlov doručak“.

В началото на 2007 играе в театъра в Река в драмата „Gospoda Glembajevi“, с което предизвиква коментарите на част от местните артисти, че играта й има недостатъци, докато други считат самата идея като безвкусна нападка срещу трагично загиналата актриса Enа Begović.
През май 2008 Seve издава десетия си студиен албум „Zdravo, Marijo!“


Виж още:
Напиши коментар