Severina Vučković – биография

Severina VučkovićSeverina Vučković Seve (Северина Вучкович) или само Severina е хърватска певица и една от най-големите поп икони на територията на бивша Югославия.

Родена е на 21 април 1972 в Сплит и е трето дете в семейството. Записва средно музикално училище в родния си град, пее в училищния хор.

Първата ѝ среща със светлината на прожекторите е едва 13-годишна, когато участва в детския мюзикъл „Frane štrapalo“, където играе приятелката на Frane – Karmela. Малко по-късно се присъединява към бенда „Treća smijena“ като певица.

В средата на 80-те Severina печели редица награди в съревнования за млади таланти, като „Prvi pljesak“ в Сплит и „Daruvarski susreti“, а също така е избрана и за най-добра певица на фестивала „Studentsko ljeto“.

Първите си професионални крачки прави още преди матурите, явявайки се на фестивала в Сплит като бек вокал на Danijelа. На фестивала в Загреб участва като победител от популярното предаване на Радио Загреб „Demo X“, посветено на младите музикални надежди, което ѝ дава шанса да запише първия си албум едва 18-годишна. По същото време участва и в музикалното шоу „Top cup“.

Следват години на упорита работа и ежедневни концерти, а Severina израства до една от най-големите звезди на младото поколение в Хърватска. За албума си „Trava zelena“, издаден през 1995 получава Златна плоча.

През 1998 издава албума „Djevojka sa sela“, в който по-голямата част от песните са написани от нея. Албумът „Virujen u te (najbolje uživo)“, издаден през 2002, е връх в нейната кариера – само няколко месеца след излизането му става златен.

Severina е не само певица, а и манекенка, артистка, водеща. През 2003 играе в Хърватския народен театър главната роля в рок операта „Karolina Riječka“, a през 2004 заедно с Peđа Ličin снимат рубриката „Gdje je nestala Slovenija?“.

Severina Vučković е известна с противоречията, които предизвиква с поведението и коментарите си. Чрез песните и PR-а си Severina иска да се представи като религиозна и морална особа, но загубва този имидж през 2004, когато в нета е публикуван неин личен порно клип, който много бързо става най-гледаното видео на Балканите.

През 2004 издава албума „Severgreen“. Няколко пъти се състезава на „Dorа” и през 2005 побеждава с песента „Moja štikla“ и представя Хърватска на Евровизия в Атина през 2006. Severina e трябвало да участва и на сплитския фестивал през 2006 с песента „Moj sokole“, но заради нападките на някои певци и обществени личности се отказва. Същата година е отворен и нейният първи фен клуб – SeveFanClub.

През 2005 получава роля във филма „Duhovi Sarajeva“. Severina се завръща на звездното небе с романтичната песен „Gardelin“, която се използва в словенския филм „Pjetlov doručak“.

В началото на 2007 играе в театъра в Река в драмата „Gospoda Glembajevi“, с което предизвиква коментарите на част от местните артисти, че играта ѝ има недостатъци, докато други считат самата идея като безвкусна нападка срещу трагично загиналата актриса Enа Begović.

През май 2008 Seve издава десетия си студиен албум „Zdravo, Marijo!“


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар