На 70 години Neda Ukraden за пети път се бори за Евровизия

На 70 години Neda Ukraden за пети път се бори за Евровизия

Популярната певица с хърватски произход, Neda Ukraden, е от потенциалните представители на Сърбия на тазгодишния конкурс Евровизия в Ротердам. Преди няколко дни RTS обяви 24-те песни, които ще се състезават на Беовизия 2020 в края на февруари – сръбският конкурс за избор на представител. За Беовизия кандидатстваха общо 90 песни, от които комисията селектира 24. Участниците ще се съревновават на два полуфинала и гранд финал.

Болшинството от участниците са непознати на широката публика. Единствената истинска звезда между тях е Neda, която тази година ще отпразнува 70-я си рожден ден. Тя ще се състезава с модерно звучащата песен „Bomba“, написана от хитмейкъра Dušan Bačić, писал и за популярни хърватски изпълнители като Severina, Jelena Rozga и Željko Bebek.

Досега Neda Ukraden се е борила четири пъти за участие на Евровизия. Първият път е през 1969 година на тогавашната Юговизия с песента „Dilema“. През 1975 на фестивала в Опатия изпълни песента „Srce u srcu“, но на финала беше победена от словенския бенд „Pepel in kri“. Следващият ѝ опит е през 1981 с песента „Sve što se događa, to se ne događa“ и се класира на 7 място на финала, а през 1986 година се нареди на 8 място на Юговизия с песента „Šaj, rode, šaj“.

На Евровизия участва през 1981 като беквокал на Seid Memić Vajta, заедно с Jadranka Stojaković и Ismeta Dervoz Krvavac.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар