Danijela Martinović – биография

danijela_martinovic

Danijela Martinović е хърватска поп певица. Родена е на 15 юли 1971 в Сплит.

На музикалната сцена Danijela се появява в края на 80-те години на миналия век. Забелязана е на Сплитския фестивал през 1989, с песента „Zumbuli“. В началото на 1991 става певица на група „Magazin“, след напускането на Ljiljanа Nikolovskа, и участва в три албума на групата. През 1995, заедно с „Magazin“ и оперната певица Lidijа Horvat, Danijela участва на Евровозия с песента „Nostalgija“ и се нарежда на 6 място.

През 1996 напуска групата и започва самостоятелна кариера. Първият ѝ солов албум „Zovem te ja“ проправя път на високотиражните издания, които по-късно проличават с втория ѝ албум „To malo ljubavi“, продаден в над 100 000 екземпляра и за който Danijela Martinović получава няколко Златни и Платинени плочи. Успехът й е забелязан и в съседна Словения, където певицата е най-търсената изпълнителка и също получава Златна и Платинена плочи.

Успехът не изостава и в Македония, където е избрана за изпълнител на 1999 година, изнасяйки 5 последователни концерта в „Univerzalnа dvoranа“ в Скопие. През 1998 побеждава на „Dora“ с песента „Neka mi ne svane“ и представя Хърватска на Евровизия във Великобритания, нареждайки се на 5 място. Същата година е обявена за певица на годината от повече от 50 радиостанции, а също и от някои медии като вестник „Večernji list“, който й присъжда наградата „Večernjakova ruža“. За изминалите три години прави над 350 концерта в Хърватска, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, а също и в Швейцария и Германия.

През 1999 издава третия си самостоятелен албум „I po svjetlu i po mraku“, който се продава в над 45 000 екземпляра за по-малко от месец и затова певицата получава Златна плоча.

Две години по-късно, през 2001, обявява и четвъртия си албум „Pleši sa mnom“. В него се намира много успешният дует с Kemal Montenо „Ovako ne mogu dalje“, една от най-излъчваните песни от албума.

През 2003 осъществява една от най-големите си мечти – записва албум с коледни песни „Božić s Danijelom“. Целият приход от продажбите му дарява на детската болница в Загреб, а през 2005, в препълнената концертна зала „Vatroslav Lisinski“, изнася концерт с песните от този албум и прихода дарява на Центъра за деца с увреждания в Загреб. През тази година издава и петия си албум „Oaza“, a само година по-късно е налице и шестият – „Canta y baila con Danijela“, в който са включени стари нейни песни, но в латино аранжимент.

Само няколко месеца по-късно, през декември, Danijela става собственик на своя първи парфюм „La la“, а по коледните празници издава и първата си книга за деца „Da Ma“.

През 2007 се завръща на Сплитския фестивал с „Na po mi srce živi“, последната песен на Đorđе Novkovićе преди изненадващата му смърт. Песента се възприема от публиката много добре и 25 седмици се намира в хърватския TOP 20.

През 2007 се състезава в шоуто на HRT „Ples sa zvijezdama“. Неин партньор е Nicolas Quesnoit (който побеждава в първия сезон със Zrinkа Cvitešić). От шоуто отпада в петата емисия.

През 2008 издава албума „Nek živi ljubav – Danijela pjeva hitove Đorđa Novkovića“, за който получава Златна плоча само няколко месеца след обявяването му. Същата година участва и на Хърватския радио фестивал с песента „Ko će tebe mi zaminit“, а също и на Сплитския фестивал с „Evo mene“. Тези две песни намират място и в международните топ листи в Германия, Швеция и Холандия, заедно с именити певци от световната поп сцена.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар