Crvena jabuka – биография

Crvena_jabuka

„Crvena jabuka“ е босненска поп група, но в момента работи в Хърватска. Една от най-успешните и продуктивни в бивша Югославия.

„Crvena jabuka“ е основана през 1985г. Първоначалният ѝ съств е: Dražen Ričl (вокал, китара, текстописец), Zlatko Arslanagić (китара, текстописец), Dražen Žerić Žera (синтезатор, бек вокал), Aljoša Buha (бас китара) и Darko Jelčić (ударни). Първият им албум „Crvena jabuka“, издаден през 1986, добива моментален успех. Групата става популярна в цяла бивша Югославия. През лятото на 1986, при пътуване за концерт в Мостар, момчетата катастрофират и загиват двама от членовете – Dražen Ričl и Aljoša Buha.

След година пауза групата издава втори албум „Za sve ove godine“, който е и като посвещение. Бендът е бил на път да се разпадне, тъй като Ričl е бил душата на групата, но успехът на втория албум им дава сили да продължат като трио. В групата се включват и Nikša Bratoš от „Valentino“ и басистът Branko Sauka, а скоро след това и клавиатуристът Zlatko Volarević Dilajla. Третият им албум „Sanjati“, обявен през 1988, има още по-голям успех и се счита за един от най-добрите поп албуми, издавани някога на територията на бивша Югославия. „Crvena Jabuka“ предприема голямо турне от 180 концерта. След края на турнето, през януари 1989 музикантите отново влизат в студиото и записват четвъртия си албум „Tamo gdje ljubav počinje“, в който са хитовите балади „Volio bi da si tu“, „Tuga ti i ja“, „Ostani“… По това време китаристът Igor Ivanović заменя Nikšа Bratoš, който се отдава само на студийна работа.

На 23 юни 1989, на „Tašmajdan“ изнасят незабравим концерт, а голямата жега не успява да разгони публиката. Части от турнето им, като участията в Сараево, Титоград, Загреб и Баня Лука, влизат в концертния им албум „Uzmi me kad hoćeš ti“, който издават през 1990. През същата тази година групата печели международната награда „Ampex Golden Rееl Award“ за златния тираж на албума „Sanjati“.

В началото на 1991 записват своя нов албум „Nekako s proljeća“. С групата отново е Nikša Bratoš, заедно с новия китарист Zoran Šerbedžijа. Гост в плочата е Kemal Monteno, който пее в заглавната песен. Заради зараждащата се вече война групата не успява да направи концерти и да промотира новия си албум. Първи напуска Сараево лидерът на „Crvenа jabukа“, който се преселва в Лондон, а малко по-късно в Канада. Bane Sauka заминава за Чехия, Dilajla се връща в родния си Меткович, Zoka Žerbedžija отива в Германия, Nikša се преселва в Загреб, a Žera и Cunja остават в Сараево до средата на 1994, а после се местят в Загреб.

Групата прави пауза до 1995, края на войната, когато Dražen Žerić отново събира музиканти. В новия състав са клавиатуристът Danijel Lastrić и бас китаристът Krešimir Kaštelan Krešo, а от старите са Darko Jelčić Cunja и Nikša Bratoš gitare. Към групата се присъединява и втори китарист Mario Vukčević-DŽimi и започват подготовка за нов албум. В него ще влязат и някои неща, написани от покойния Dražen Ričl, а също и от Saša Lošić и Zlatan Fazlić. Албумът с името „U tvojim očima“ излиза в продажба в края на 1996. Групата тръгва на концерти в Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Дания, където с тях вече е и новият китарист Saša Zalepugin. След завръщането от Дания следват концертите – в Тузла на 16 май и в Сараево на 17 май.

След успешното турне си дават почивка и отиват на море в Макарска, Хърватска, където някога са започнали подготовката на първия си албум. Така, вместо да почиват, започват да гласят материал за новия албум „Svijet je lopta šarena“. Междувременно групата напуска китаристът Mario Vukčević DŽimi. Групата отново тръгва на турне и от него записват втория си концертен албум „Live“. На мястото на Saša Zalepugin идва Zlatko Bebek.

В момента групата се издава от „Croatia Records“ (бившия „Jugoton“), а членове са: Dražen Žerić Žera, Darko Jelačić Cunja, Krešimir Kaštelan-Krešo, Marko Belošević и Damir Gonz. В последните години правят успешни турнета на територията на цяла бивша Югославия.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
  • Crvena Jabuka – дискографияCrvena Jabuka – дискография

    1986 – Crvena jabuka 1. Bježi kišo s prozora Dražen Ričl – Dražen Ričl – Željko Brodarić Jappa 2. Mojca, mojca Zlatko Arslanagić – Zlatko […]

КОМЕНТАРИ
Вашият коментар