Plavi orkestar – биография

Plavi_Orkestar

„Plavi orkestar“ е един от най-популярните бендове в бивша Югославия. Основан е през 1983 в Сараево от Saša Lošić – вокалистът на групата.

Заедно с музикантите от „Zabranjeno pušenje“, Elvis J. Kurtović, „Bombaj Štampа“ и „Crvenа Jabukа“, „Plavi Orkestar“ са част от зараждащия се в края на 80-те „Нов примитивизъм“, в отговор на британския punk и new wave.

До 1992 имат издадени 4 албума. По време на войната групата се разпада временно. Китаристът Mladen Pavičić отива в Канада, солистът Saša Lošić Loša живее в Любляна, единият от братята Ćeramida живее в Париж, а другият е в Сараево. От повторното събиране на групата след края на войната, в нея свири и новият китарист Saša Zalepugin.

Имат издадени общо 8 албума и изнесени над 1500 концерта по целия свят – по земите на бивша Югославия, Швеция, Швейцария, Германия, Полша… Кариерата на „Plavi Okrestar“ е белязана от великите хитове „Suada“, „Kaja“, „Bolje pijan nego star“, „Sava tiho teče“, „Zelene su bile oči te“, „Kad mi kažeš paša“, „Simpatija“, „Ako su to samo bile laži“, „Odlazim“ и още много песни, чиято стойност не намалява с годините.

Работата на групата е награждавана много пъти – награда FIDOF за най-добър композитор, награда CESME за най-добра песен (в конкуренция с Chaka Khan, La Toya Jackson, Cool & The Gang и Gazebo) и още много други награди.
В една музикална енциклопедия пише, че „Plavi Okrestar“ е „културен феномен на 80-те и 90-те години (5 милиона продадени копия).


КОМЕНТАРИ
Вашият коментар