Отвориха завещанието на Esma Redžepova

Кралицата на ромската музика Esma Redžepova остана кралица до края. Преди два дни беше отворено нейното завещание, в което пише, че дарява цялото си имущество на Македония. Esma много обичаше страната си и във всичките си интервюта по света споменаваше Македония.

Къща музей “Stevo i Esma Teodosievski“

Esma Redžepova-Teodosievska почина в края на миналата година на 73-годишна възраст. Когато разбра, че краят й наближава, певицата написа завещанието си. Още тогава тя казваше, че ще дари всичко на Македония. Става въпрос за нейната къща в Скопие, в която е разположен Музеят и дом на хуманността и творчеството “Stevo i Esma Teodosievski“. Музеят, който беше и дом на певицата, е с площ 750 кв. метра и двор около 1300 квадрата.

– За изграждането на музея досега съм изхарчила около милион евро. Работя от 8-годишна и всичко, което имам, е направено с труда ми. Музеят ще напомня за мен и Stevo, за нашите регионални и световни успехи, награди и признания – сподели преди време Esma.

В нейната къща музей са изложени предмети, които славната двойка е придобила по време на дългогодишната си и богата кариера – хиляди награди, грамоти, медали, дрехи, музикални инструменти, снимки от участия, както и семейни фотографии на Esma и 47-те деца, които е осиновила и отгледала.

– След смъртта ми обществото ще може да види и многобройните ми награди и признания, които съм получила за благотворителната си дейност, но за които никога не съм говорила. Всичко това ще подаря на държавата, сигурна че тя ще продължи моето дело. Искам музеят на Esma и Stevo да стане културен център, в който хората ще се събират и ще се провеждат хуманитарни дейности, а в долната част искам да се отвори социална кухня – каза Esma приживе.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
  • Къщата на Esma Redžepova е оплячкосанаКъщата на Esma Redžepova е оплячкосана

    Къщата на Esma Redžepova, която след нейната смърт трябваше да стане музей, е тотално унищожена. Ромската легенда се сдоби с паметник на гроба си чак […]

  • Почина Esma RedžepovaПочина Esma Redžepova

    Тази сутрин в Скопие, след кратко и тежко боледуване почина македонската певица Esma Redžepova (73). Преди две седмици ромската звезда беше приета в болница в […]

  • Esma Redžepova: Трети път атакувам „Нобел“Esma Redžepova: Трети път атакувам „Нобел“

    Малко са онези, които могат да се похвалят с огромен успех и в живота, и в кариерата си. Такава е ромската певица от македонски произход […]

КОМЕНТАРИ
Вашият коментар