Nada Topčagić: Синът ми беше в клинична смърт

Nada_Topcagic_sa_sinom

Преди година Nada Topčagić (57) преживя ада, когато синът й пострада на ски в Яхорина, Босна и Херцеговина. Лекарите на два пъти го връщаха от смъртта и за малко не остана без десния си крак.

– Състоянието на Miki е все същото – ни по-добро, ни по-лошо. Възстановяването върви много бавно. Все пак сме оптимисти и се надяваме, че ще бъде по-добре. Той сега ходи, но не си усеща стъпалото. Ах, тази Яхорина, само като се сетя! Винаги съм се грижила и тревожила за него, но сега, струва ми се, че треперя над него както никога досега. – искрена е Nada.

Тя с мъка си спомня за тежките моменти, дори по едно време си мислила, че синът й е мъртъв и лекарите я лъжат.
– Моят син го спасиха доктор Slavko Ždrale и колегите му Miro Stojanović и Vjeran Saratlić. Доктор Slavko беше свършил смяната си и си тръгваше, когато докараха Miki в болницата. Като го видя, се върна и на два пъти му спаси живота. Синът ми беше загубил много кръв, сърцето му спря, постоянно му вливаха кръв. Имаше и вариант да му отрежат крака, но докторът каза, че ще опитат да му свържат нервите и успяха.

Помогнаха ли Ви колегите?
– Естествено, всички ми се обаждаха и предлагаха помощ – Marinko Rokvić, Snežana Đurišić, Goca Božinovska и други. Marija Šerifović искаше да изпрати хеликоптер, но полицията и войската не разрешиха. Само като се сетя колко съм пяла и правила дарения за тях, а те така да ми връщат.

Колко пари изхарчихте за лечението му през тази година?
– Не жаля за парите, защото всеки от нас би дал всичко да спаси детето си. Но съм много разочарована от здравеопазването ни. Ако нямаш пари, може да умреш! Всичко трябваше да плащам, само за санаториума съм дала 5 000 евро. За година, откакто пострада Miki, съм изхарчила над 10 000 евро. А на какво съм се нагледала в болниците, да не ви разказвам.

Говори се, че сте използвали и някакви методи на алтернативна медицина?
– Всичко бих направила за детето си, та потърсих и помощ от алтернативната медицина. Физиотерапевтът Vojin от Крушевац го вдигна на крака. Той, по принцип, лекува много мои колеги и го имат за божи пратеник. Не взема пари и затова вярвам, че е добър човек. Че от сърце помага на хората. При него се срещнах и с Dačа Ikodinović, който също помогна много.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар