Boban Zdravković – биография

Boban_Zdravkovic

Boban Zdravković е роден на 16 май 1962 в Ниш, Сърбия.

След двата албума „Volite se i pevajte uz buzuki“ и „Daću sve“, които излизат незабелязано, отива да отслужи военната си служба. През 1988 записва плоча и касета „Klinka“, която се продава слабо. Минава повече от година, когато радиостанциите в цяла Сърбия започват да въртят песента „Ne dolazi“ от този албум. Тя бързо става хит и до днес остава като визитка за певеца. Албумът се продава в рекордните 160 000 носителя и Boban влиза в листата на хит изпълнителите, без дори да си е представял до момента, че така ще стане.

Работейки с много добри композитори, леко заимствайки от българската народна музика, с години е в челните редици на най-добрите фолк изпълнители. Изпява хитовете „Sve ljubavi moje“, „Pogledaj u nebo“, „Ciganima srce daću“, „Srećan put, ptico bela“, „Praštam ti dušo“, „Ima, ima“, „Još me ima“, „Danju spavam“, „Devojčica“…

Boban Zdravković участва и на емблематичните фестивали „MESAM“, „Šumadijski sabor“, печели сърцата на слушателите на Радио Белград.

Голям фен е на футбола и на нишкия клуб „Radnički“. За почитателите на „Crvenа zvezdа“, записва песента „Marakana“. Играе във футболния клуб на естрадните певци, заедно с колегите си Mišа Mijatović, Mile Kitić, Ivan Gavrilović…

С романтичния си стил на пеене и сантименталните песни, заедно с Vesnа Zmijanac и Miroslav Ilić, се нарежда сред най-популярните фолк изпълнители в България.

Boban две години събира песни и енергия за направата на албума “S tobom hoću sve”, но казва, че е доволен от резултата и си е струвало. Песните се пускат редовно по радиостанциите.

Винаги усмихнат, спокоен, тих и скромен младеж. Boban винаги избягва конфликтите и затова някои злонамерени хора го наричат „страхливец“. По този повод казва:
– За кариерата на певеца най-важни са песните. Те са основата на успеха и рецептата за оцеляване. Със скандали можеш да привлечеш вниманието върху себе си, но това е за кратко. Както се казва – всяко чудо за три дни… Винаги съм се старал да съм встрани от това. Не съм конфликтна личност и ако някой не ми харесва, просто го отбягвам. Твърде съм чувствителен и скандалът би ме разстроил, не бих могъл да остана равнодушен.

В края на 2001 издава албума „Najveći hitovi“ и осъществява първото си самостоятелно турне в Сърбия и България. Прави добра кариера без да използва немузикални прийоми и затова се харесва на публиката от 7 до 77 години.

Спада към списъка на вечните ергени, заедно с Tozovаc, Igor Starović, Đorđе David…


КОМЕНТАРИ
  1. Lola каза:

    Boban nee ergen, toa e gay!

  2. keti krysteva каза:

    Песните на Бобан ме разтоварват, забравям за проблемите си, може би защото част от роднините ми са в кочани – македония И ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ЧУВСТВАМ ПО БЛИЗКО ДО ТЯХ.

Вашият коментар