Amir Kazić LEO – биография

Амир Казић - Лео » Информация

Amir Kazic-Leo.jpgAmir Kazić LEO (Амир Казич ЛЕО) е роден на 17-ти октомври 1965г. в Томина, Сански мост, Босна и Херцеговина. Още в ранната си младост трупа музикален опит като член на Музикално артистично дружество “Grmec”. С музика започва да се занимава сериозно в средното училище, а 1989г. е начало на сътрудничеството му с музиканти от Хърватска. През 1995г. се запознава с Đorđe Novković, известен хърватски текстописец и композитор, и това прави обрат в кариерата му. След няколко години успешно сътрудничество, Leo участва на хърватския фестивал “Dora 96”, който се провежда в Опатия. Неговото участие с песента “Do posljednjeg daha” (”До последен дъх”)
не оставя равнодушни нито публиката, нито музикалните критици.
Същата година, на “Osijekfest”, Leo печели трета награда на публиката, а през 1997г. излиза и първият му албум “Leo”, съдържащ няколко хита.
На “Dora 97” печели 6-то място, а в класацията на 99 радиостанции се нарежда на 5-то място измежду 40 изпълнители. Повторното му участие на “OsijekFest” през 1997г. му носи 2 награди на публиката и награда за най-добра интерпретация. А през август, същата година, на “Cro Jadrana” в дует с Blanša, печели наградата за най-добър дебют.
1997г. е началото на по-активно медийно присъствие на Leo в Босна, където “Vecernije novine” го обявяват за певец на годината. През януари, 1998г., печели международната награда “Zlatna ruza mira” за най-добър аудио материал. На фестивала в Бихач през 1998г. печели първа награда на публиката, първа награда на журито и награда за сценична изява.
През октомври 1999г. Leo издава нов албум, в който е и дуетът му с хърватската звезда Severina Vučković “Kreni” , която песен дава и името на албума и е на първо място във всички музикални топ класации.
На промоцията на албума в Сараево печели “Zlaten CD” за тиража, който е постигнал с предния си албум. Следва участие на международния фестивал “Forte2000”, който се провежда през декември в Сараево. Тук Leo печели първо място с песента “Ti mozes sve” и награда за най-добра интерпретация. Наградата е в размер 10000 DM, от които Leo дарява половината на фонд, даващ стипендии на деца без родители.
Следват още много успешни участия и награди. През 2001г. дискографска къща “Nimfa sound” му връчва “Zlaten CD” за тиража на албума “Ljubav zivota”. На Свети Валентин, през 2001г., печели награда на международния фестивал в Подгорица с песента “Sram te bilo”, а същата година в Белград печели и “Oskar popularnosti” за най-популярен изпълнител на територията на бивша Югославия.
През май 2001г. Leo заминава на първото си австралийско турне, където изнася концерти в някои от по-големите градове на Австралия.
През лятото на 2002г. излиза албумът “Samo svoj”, който постига успехи в рекордно кратки срокове. Песните “Fatma”, “Gore dolje”, “Džaba živim” са на първо място във всички топ листи, а “Fatma” e обявена за хит на лято 2002г. В края на 2002г. Leo прави голямо скандинавско турне.
През март 2003г. печели “Zlaten mikrofon” на музикален спектакъл в Баня Лука и наградата на РТВ „Pink“ в Белград за поп певец на годината от Босна и Херцеговина.
Певецът живее със съпругата си в малко градче в Хърватска, където има къща и бяга от градския шум и стреса, съпътстващ професията му.


Виж още:
  • Amir Kazić – Leo – дискография Amir Kazić – Leo – дискография

    19 декември 2009

    LEO (1997) 1. On te uzima 2. Ivana 3. Tvoje ime 4. Mornarska 5. Postojis samo ti 6. Ej moja draga 7. Ljubav ima lažni sjaj 8. Otkad nema te 9. Nađi me 10. Sjećanja […]

Напиши коментар