Amir Kazić LEO – биография

Amir Kazić Leo.jpgAmir Kazić LEO (Амир Казич ЛЕО) е роден на 17-ти октомври 1965г. в Томина, Сански мост, Босна и Херцеговина. Още в ранната си младост трупа музикален опит като член на Музикално артистично дружество “Grmec”.

С музика започва да се занимава сериозно в средното училище, а 1989г. е начало на сътрудничеството му с музиканти от Хърватска. През 1995г. се запознава с Đorđe Novković, известен хърватски текстописец и композитор, и това прави обрат в кариерата му. След няколко години успешно сътрудничество Leo участва на хърватския фестивал “Dora 96”, който се провежда в Опатия. Неговото участие с песента “Do posljednjeg daha” (”До последен дъх”) не оставя равнодушни нито публиката, нито музикалните критици.

Същата година, на “Osijekfest” Leo печели трета награда на публиката, а през 1997г. излиза и първият му албум “Leo”, съдържащ няколко хита.

На “Dora 97” печели 6-то място, а в класацията на 99 радиостанции се нарежда на 5-то място измежду 40 изпълнители. Повторното му участие на “OsijekFest” през 1997г. му носи 2 награди на публиката и награда за най-добра интерпретация. А през август същата година, на “Cro Jadrana” в дует с Blanša печели наградата за най-добър дебют.

1997г. е началото на по-активно медийно присъствие на Leo в Босна, където “Vecernije novine” го обявяват за певец на годината. През януари 1998г. печели международната награда “Zlatna ruza mira” за най-добър аудио материал. На фестивала в Бихач през 1998г. печели първа награда на публиката, първа награда на журито и награда за сценична изява.

През октомври 1999г. Leo издава нов албум, в който е и дуетът му с хърватската звезда Severina Vučković “Kreni”. Песента дава и името на албума и е на първо място във всички музикални топ класации. На промоцията на албума в Сараево печели “Zlaten CD” за тиража, който е постигнал с предния си албум.

Следва участие на международния фестивал “Forte2000”, който се провежда през декември в Сараево. Тук Leo печели първо място с песента “Ti mozes sve” и награда за най-добра интерпретация. Наградата е в размер 10000 DM, от които Leo дарява половината на фонд, даващ стипендии на деца без родители.

Следват още много успешни участия и награди. През 2001г. дискографска къща “Nimfa sound” му връчва “Zlatan CD” за тиража на албума “Ljubav zivota”. На Свети Валентин през 2001г. печели награда на международния фестивал в Подгорица с песента “Sram te bilo”, а същата година в Белград печели и “Oskar popularnosti” за най-популярен изпълнител на територията на бивша Югославия.

През май 2001г. Leo заминава на първото си австралийско турне, където изнася концерти в някои от по-големите градове на Австралия.

През лятото на 2002г. излиза албумът “Samo svoj”, който постига успехи в рекордно кратки срокове. Песните “Fatma”, “Gore dolje”, “Džaba živim” са на първо място във всички топ листи, а “Fatma” е обявена за хит на лято 2002г. В края на 2002г. Leo прави голямо скандинавско турне.

През март 2003г. печели “Zlaten mikrofon” на музикален спектакъл в Баня Лука и наградата на РТВ „Pink“ в Белград за поп певец на годината от Босна и Херцеговина.

Певецът живее със съпругата си в малко градче в Хърватска, където има къща и бяга от градския шум и стреса, съпътстващи професията му.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар