Звездите продават албумите си с прах за пране

» Любопитно

Много естрадни звезди през последните години продават новите си албуми с карти за мобилни телефони, прах за пране, по бензиностанции и големи търговски вериги… Може да се каже, че в ерата на хиперпродукция и пиратство, когато песните могат да бъдат свалени от Интернет с един клик, певците са се решили на тази крачка, за да могат да си продават албумите. Но, такава привилегия имат само най-големите…

Последна на този ход се реши Lepa Brena, чийто албум „Začarani krug“, месец преди официалното му излизане, може да бъде закупен по бензиностанциите на „Lukoil“ из цяла Сърбия, на промоционална цена от 299 динара. Купуването на диска носи и други привилегии, като зареждането на гориво на по-ниска цена чрез карта за отстъпка. Шефката на „Grand“ изтъкна, че в днешно време е важно да имаш силни партньори.

Измежду първите, своето име с успешни компании свърза Zdravko Čolić. Предходният му албум „Zavičaj“ се продаваше с пакет MTS, а купувачът, за 200 динара, освен диска, получаваше и предплатена СИМ карта с включени 100 СМС-а и 200 динара кредит. Че сътрудничеството беше повече от успешно, говори и фактът, че албумът бе продаден в повече от половин милион екземпляра.
По същия начин, с безплатни минути, Čola продаваше и последния си албум „Kad pogledaš me preko ramena“, който можеше да се купи и с прах за пране. Само чрез „Telekom“-а за по-малко от два месеца бяха продадени 500 хиляди диска, а 200 хиляди чрез издателска къща „City Records“, за места извън Сърбия. От славата на Čolić се възползваха и дългогодишните му партньори от Райфайзен банк, които пуснаха карти „Viza“ с лика на босненската звезда.

И Željko Joksimović прибягна до тези „хитринки“. Той пусна албума си „Ljubavi“ също с MTS предплатен пакет и само за десетина дни продаде около 300 хиляди диска.

В сътрудничество с „Telekom“-а пусна албума си „Alkohol“ и Goran Bregović. Всеки купувач, заедно с диска, получаваше карта, на стойност 500 динара и подарък 1 000 динара кредит.

Vlado Georgiev вече няколко години работи успешно с „Telenor“, така че феновете му могат да си свалят песните от сайта на „Telenor music“.

За разлика от певците, които си продават албумите с безплатни минути, Haris Džinović започна сътрудничество за разпространение на албума му „Magic“ из Сърбия с търговската верига „Ideja“.


Виж още:
 • Guča 2018 без естрадни звезди Guča 2018 без естрадни звезди

  3 юни 2018

  Тазгодишният, 58-ми поред събор на духовата музика Guča 2018, ще се проведе от 8 до 12 август. Петдневната фестивална програма все още не е обявена официално, но със сигурност ще включва много събития и съревнования […]

 • Ex-Yu: Евровизия 2017 Ex-Yu: Евровизия 2017

  1 май 2017

  Остана седмица до 62-то издание на „Песен на Евровизия 2017“. Тазгодишният конкурс ще се проведе в Киев, Украйна. Полуфиналите са насрочени за 9 и 11 май, а големият финал е на 13 май. Нека видим […]

 • Гуча 2016 Гуча 2016

  11 август 2016

  Купонът в Гуча започна. Всички пътища водят към столицата на тромпета, която вече за 56-ти път е домакин на духовата музика и нейните почитатели. Събитието уважиха гости от всички краища на Сърбия, но и от […]

Напиши коментар