Звезди, а само с осми клас… (част 2)

» Любопитно

Образованието определено е важно, но не най-важно за да успеете в живота. Това важи в пълна сила за света на естрадата. Интересен е списъкът с професиите и допълнителните квалификации на ex-yu певците. От онези, които са завършили само основно училище, до тези с дипломи за висше образование, па макар и не в сферата на музиката. Не малко любопитна тенденция е, че като цяло дипломи от висши училища имат предимно поп изпълнители и тук там някой фолк певец.

ex-yu певци

Със завършен само 8-ми клас са Esma Redžepova, Era Ojdanić, Zlata Petrović, Hasan Dudić, Baki B3, Ljuba Aličić, Dara Bubamara, Severina Vučković, Seka Aleksić и Vesna Zmijanac, която покрай това може да се похвали и със завършен курс по машинопис.

Най-популярните търговци на естрадата, завършили средно търговско училище, са Dragana Mirković (успоредно изкарала и курс по английски), Jelena Karleuša (посещавала и курсове за манекенки), Suzana Jovanović (съпругата на Saša Popović) и Mira Škorić.

Не малък е и списъкът със завършилите средно икономическо училище и гимназия. Vesna Vukelić Vendi, Marta Savić и Dragan Kojić Keba са с икономическо образование, а в гимназия са учили Ana Bekuta, Goca Tržan, Nataša Bekvalac и Marina Tucaković.

С диплома от икономически факултет може да се похвали Zdravko Čolić, докато правен факултет са завършили Neda Ukraden (която има и второ висше – филология) и Milutin Popović – Zahar (популярният композитор е магистър по право). Miloš Bojanić е завършил транспортен факултет, а Zorica Brunclik – правен. Darija Stanojević е с арабска филология, а Nikolija Jovanović (дъщерята на Vesna Zmijanac) завърши Международни бизнес отношения в Атина.

Ето и кои са точно на мястото си, тоест с музикално образование. Средно музикално училище са завършили Kristina Kovač, Saša Popović, Đule (от „Van Gogh“), Željko Samardžić, Maja Nikolić и Jelena Rozga (с балет), а с Музикална академия са Željko Joksimović, Bilja Krstić, Kornelije Kovač, Zorana Pavić, Aleksandar Sanja Ilić (от „Balkanika“).

Засега обаче най-образована е фолк певицата Ekstra Nena, която миналата години защити докторска дисертация във Факултета по култура и медии в Университета “Megatrend” в Белград, като междувременно се занимава с научна дейност и работи като асистент в същия университет.

Ето и някои от най-интересните професии. Džej Ramadanovski е учил за автобояджия, Svetlana Ceca Ražnatović е завършила ветеринарно училище, раздел свинарство, Lepa Brena – екскурзовод, Sinan Sakić – електроженист, Maja Marijana – дизайн на кожени облекла, Mina Kostić – козметик, Adil Maksutović – дипломиран криминолог.


Виж още:
 • Легендарни певци, изгубили живота си по пътищата Легендарни певци, изгубили живота си по пътищата

  20 февруари 2019

  Докато Балканският регион, а и хора по целия свят са в шок от трагичната смърт на Šaban Šaulić, можем да си припомним и други такива […]

 • Guča 2018 без естрадни звезди Guča 2018 без естрадни звезди

  3 юни 2018

  Тазгодишният, 58-ми поред събор на духовата музика Guča 2018, ще се проведе от 8 до 12 август. Петдневната фестивална програма все още не е обявена […]

 • Ex-Yu: Евровизия 2017 Ex-Yu: Евровизия 2017

  1 май 2017

  Остана седмица до 62-то издание на „Песен на Евровизия 2017“. Тазгодишният конкурс ще се проведе в Киев, Украйна. Полуфиналите са насрочени за 9 и 11 […]

Напиши коментар