Историята на Dragana Mirković: Тежко детство, случайна среща с Toni променя живота ѝ

Dragana Mirković

Dragana Mirković е родена на 18 януари 1968г. в село Касидол, близо до Пожаревац, Сърбия. Не ѝ липсва нищо, осигурено от трудолюбивите ѝ и честни родители. Но най-ценното, получила вкъщи, е възпитанието. Нейните родители я възпитават в уважение, трудолюбие, честност, скромност, състрадание и желание да помага безкористно на хората.

Любопитно е, че вълшебните звуци, идващи от акордеона на дядо ѝ Dragutin, я привличат повече от куклите и детските игри. Първата песен, която научава да пее на 5 годинки, е „Devojka sokolu zulum učinila“.

– Спомням си, пеех и плачех. Беше ми жал за соколицата и соколчетата, които изгорели, когато девойката запалила гората.

Когато е само на годинка, забелязват, че има изкривен таз. Прогнозата е, че единият ѝ крак ще е по-къс, и до втората си година Dragana е по болници, на операции и с гипс. Заради това злощастно събитие от детството си тя сънува кошмари до тийнейджърските си години.

– Родителите ми са били отчаяни, майка ми е плакала много. Трагедия е да имаш момиче, което няма да може да ходи добре. Нашият възрастен кум ѝ казал: „Недей да плачеш, това дете ще бъде специално“. До втората си година съм била по болниците, дълго в гипс, на терапии, отделена от майка ми, тъй като не са ѝ разрешавали да бъде с мен. Това е голям грях към децата, дето не са били с майките си, докато лежат безпомощни по болниците. За мен това беше страшна травма, дълго се страхувах от болниците, имах кошмари нощем. Кошмарните сънища продължиха до тийнейджърските ми дни – разказва Dragana Mirković.

Музикалният талант на брилянтната ученичка е забелязан бързо от наставниците и Dragana редовно представя училището си на състезанията между основните училища в пожаревацкия край. На 13 години тя е най-младият солист на културно-художественото дружество „Kasidol“ и със своите песни открива и закрива събития, в които участват и много известни певци.

Както тя казва, само любовта към музиката може да победи срамежливостта на тихото и свито момиче. Сценичната треска преди всяко излизане пред публиката изчезвала още с първите тактове на песента, на която се отдавала напълно, без да крие емоциите си.

Твърде бързо се разчува, че в Касидол има дете чудо и хора от околностите идват да слушат, чудейки се как е възможно от едно толкова мъничко, крехко тяло на четиринадесетгодишно момиченце да излиза зрял и разкошен глас. Историята на талантливото момиче от Касидол се разпространява бързо и достига до важни хора от света на музиката.

Екип от „PGP RTS“ (Produkcija gramofonskih ploča Radio televizije Srbije) идва в къщата на родителите ѝ и им предлага дъщеря им да запише плоча. Баща ѝ Predrag е шокиран: „Недейте, хора, много ви моля. Та тя още не е завършила училище“.

Изенадана е и Dragana. За нея пеенето е само забавление, а мечтата ѝ е да завърши висше образование, да научи английски език, да стане екскурзовод и да обиколи света. Така и става. Мечтите ѝ се осъществяват. Говори английски перфектно (във филма „Slatko od snova“ пее на английски), обикаля целия свят, но не като екскурзовод, а като голяма югославска звезда.

Певицата с най-много заснети клипове в Сърбия, винаги е изпреварвала времето, носейки иновации. За албума, в който е и песента „Za mene si ti“, е направила цели девет клипа. Винаги изтъква с гордост, че нейната публика заслужава най-доброто, и не жали средства за високобюджетни видеоклипове, каквито още няма и на Балканите. Анимираният клип към песента „Za mene si ti“ е най-скъпото видео, записвано някога на територията на бивша Югославия. Такива има само по MTV, на записи от концерти на световни звезди, но Dragana е пионер в Белград.

Освен песните, клиповете и грандиозните концерти Dragana подари на своята публика и филм. „Slatko od snova“, чиято премиера е на 12 април 1994, е приказна история с елементи на комедия. Dragana ирае момиче, което работи в заведение за бързо хранене, но мечтае за естрадна слава. Докато разнася поръчки, тя се среща с краля на шоубизнеса, който е и собственик на „Фабриката за мечти“, а това ѝ дава възможност да реализира собствената си мечта.

Освен видеокасети, Dragana има издадени и аудиокасети с песните от филма – „Baby don’t you know“, „Elvis is here“, „Riding trough the fire“… С това е отново първа и засега единствена фолк певица, която в своята биография може да включи и албум на английски.

Доказателство че наистина е мултимедийна звезда, която пее, танцува и играе роли, показва с участието си на виенския Фестивал за съвременно творчество „Wiener Festwochen“, в представлението на Milica Tomić. Milica кръщава своята работа на песента на Dragana „I kad jednom pukne ovo srce moje, videćeš u njemu samo ime tvoje“, имайки за цел чрез музиката да покаже връзката между глобалното и местното в изкуството. Публиката е толкова въодушевена от изпълнението на Dragana, че тя вместо да изпее една песен, прави мини концерт. На следващия ден има много добре посетена конференция за пресата, която води на английски, отговаряйки на въпросите на журналисти от цяла Европа.

През 2011г. Mirković е избрана за почетен посланик на Европейското първенство по волейбол в Австрия и има няколкодневна Евровизия (според нейната публика), пеейки на откриването и закриването на Европейското първенство, както и на всички важни мачове, което се излъчва от всички европейски медии, заедно с интервютата на Dragana.

Че нейната работа следят и световни музикални звезди, виждаме неведнъж. От мега концерта на певицата през 2014 година, с който отбелязва 30 години блестяща кариера, са впечатлени и екипите на Селена Гомес и Дженифър Лопес, та за нуждите на участията на своите звезди са „взели назаем“ част от представлението на Dragana в белградската „Arena“.

Любовен живот
Винаги е била скромна, естествена, елегатна, нежна дама. Мъжа на своя живот, съпруга Toni Bijelić, среща случайно. Запознава ги организаторът на концерт на Dragana във Виена, като не е и предполагала, че ще свърже съдбата си с този град. Любов от пръв поглед.

Dragana Mirković и Toni Bijelić

– В момента, в който ми подаде ръка да се запознаем, усетих нещо необичайно. От силната емоция дори не чух името му. Мислех, че повече никога в живота си няма да го срещна, но той се постара да не е така – присеща се Dragana Mirković.

Следват ежедневни телефонни разговори, които подсилват емоциите и затвърждават решението на Dragana да свърже живота си с Toni. След година и половина платоническа любов, певицата стяга багажа си и пристига във Виена, при Toni. Пристига, за да остане завинаги.

Ако я попитате кой е най-романтичният начин младеж да поиска ръката на девойка, ще ви каже: „В колата, на светофар, докато свети червено“. Така, наистина оригинално, Toni помолил Dragana да се омъжи за него. Венчавката е след месец, след което се сдобиват със сина си Marko, а след това и с дъщеря си Manuela.

Dragana се наслаждава на ролята си на съпруга и майка, признавайки че никога в живота си не е била по-щастлива и по-пълноценна. На простия въпрос дали вярва в приказки, ще ви отговори с усмивка. Тя живее в приказка.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
  • Dragana Mirković – дискографияDragana Mirković – дискография

    1984 – Imam dečka nemirnog Imam dečka nemirnog Uteši me tužna sam Znaš da nosim prsten tvoj Haljinica plave boje Hej mladiću baš si šik […]

  • Dragana Mirković – биографияDragana Mirković – биография

    Dragana Mirković (Драгана Миркович) e сръбска фолк певица. Мнозина я считат за най-голямата звезда на 90-те години на миналия век и една от най-големите сръбски […]

КОМЕНТАРИ
Вашият коментар