Željko Joksimović – Биография

Zeljko Joksimovic Željko Joksimović (Желько Йоксимович) е роден на 20-ти април 1972г. в Белград. Той е един от най-популярните певци в Сърбия, но е популярен и в останалите държави от територията на бивша Югославия.

Баща му е сърбин, майка му – черногорка. Отраснал е във Вальево, откъдето е баща му. Там завършва и гимназия. След това учи в музикалния факултет в Белград.

През 1984 в Париж печели наградата „Най-добър акордеонист на Европа“. През 2004 година с песента „Lane moje“ представя Сърбия и Черна гора на Евровизия, където заема второ място след украинската певица Руслана. Песента печели и награда за най-добра композиция и има огромен успех в бишата СФРЮ.

През 2005 Željko написва песента „Jutro“, която се изпълнява от Jelena Tomašević. Песента побеждава на Беовизия (сръбския полуфинал за избор на песен за Евровизия), но на финала, където се състезават песните от Сърбия и Черна гора, не получава нито един глас от черногорските членове на журито и остава на 2 място.

През 2006 Željko Joksimović написва песента „Lejla“, с която сараевската група „Hari Mata Hari“ представя Босна и Херцеговина и заема трето място. И през 2004, и през 2006 неговите композиции са признати за най-добри от новинарите.

Негова е и песента „Oro“, с която Jelena Tomašević представя Сърбия на Евровизия през 2008 и заема шесто място.

Заедно с Јovana Janković води програмата на Евровизия през 2008 в Белград.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар