Željko Joksimović – Биография

Zeljko Joksimovic

Željko Joksimović (Желько Йоксимович) е роден на 20-ти април 1972г. в Белград. Той е един от най-популярните певци в Сърбия, но е популярен и в останалите държави от територията на бивша Югославия. Баща му е сърбин, майка му – черногорка. Отраснал е във Вальево (откъдето е баща му). Там завършва и гимназия. След това учи в музикалния факултет в Белград.
През 1984, в Париж, печели наградата „Първа хармоника на Европа“.
През 2004 година, с песента „Lane moje“, представя Сърбия и Черна гора на Евровизия, където заема второ място (след украинската певица Руслана). Песента печели и награда за най-добра композиция и има огромен успех в бишата СФРЮ.
През 2005, Željko написва песента „Jutro“, която се изпълнява от Jelena Tomašević. Песента побеждава на Беовизия (сръбския полуфинал за избор на песен за Евровизия), но на финала (където се състезават песните от Сърбия и Черна гора), не получава нито един глас от черногорските членове на журито и остава на 2 място.
През 2006, Željko написва песента „Lejla“, с която сараевската група Hari Mata Hari представя Босна и Херцеговина и заема трето място. И през 2004, и през 2006, неговите композиции са признати за най-добри от новинарите.
Негова е и песента „Oro“, с която Jelena Tomašević представя Сърбия на Евровизия през 2008 и заема шесто място.
Заедно с Јovana Janković, води програмата на Евровизия през 2008 в Белград.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
НАПИШИ КОМЕНТАР