Zdravko Čolić – нов албум 2010

zdravko_colic

След 4 години пауза, Zdravko Čolić (Здравко Чолич), любимецът на нежния пол, обяви новия си (13-ти подред) албум „Kad pogledaš me preko ramena”.
Музиката на 11 от 13-те песни в него е на певеца. За Сърбия дискът се продава с промоция на оператора Telekom. По подобен начин се разпространява и в останалите бивши републики. Това, според певеца, е най-добрият начин да се продават албумите в днешно време, когато в интернет всичко може да се намери пиратско и на никого не му се дават пари за музика.

На въпроса защо си пише песните сам, няма ли добри композитори днес, Čolić отговаря:
– Не се опитвам да бъда и композитор и предпочитам чужди песни, но да ми харесват. А това, което получавам днес, не може да се сравни с онова от 70-те и 80-те години, което правеха някога Arsen Dedić, Kornelije Kovač, Kemal Monteno… Много по-слабо е от това, което мога сам да си направя. И пазарът е сбит, авторските права не се уважават и вероятно хората композират по-малко и ако имат нещо хубаво, го пазят за себе си. Браво на творци като Bajaga, Bregović, Balašević…

За Евровизия Zdravko Čolić каза:
– Следях Евровизия в златните й години, но това сега е цирк. Вече няма хитове, тези песни се забравят след ден-два. Интересно е да гледаш финалите, но от фестивала няма никава полза. Големи държави, като Великобритания, участват про форма, Италия не участва от години. И аз съм пял на Евровизия, но бяха други времена. В днешно време кой от победителите в този фестивал е направил голяма кариера? През 70-те хората правеха работа.

От началото на кариерата си, в Сараево през 1969 година, Zdravko Čolić стана един от най-обичаните изпълнители на територията на бивша Югославия. За изминалите 4 десетилетия, има записани стотици песни, продадени милиони албуми, рекорди по посещаемост на концерти… Дори Cliff Richard му е „свалил шапка“, но въпреки това не се е опитвал да прави светска кариера.
Два пъти подред певецът пълни „Beogradskа arenа“, три пъти стадион „Marakanа“, само Ušće в Белград още не е превзел…
– Мисля, че „Beogradska arena“ е най-доброто място за концерти в региона. А като се има предвид, че моята публика не е за стоене прав дълго време, едва ли на Ušćе ще се получи добра атмосфера. Още не сме решили окончателно, но мисля в края на лятото да направя коцерт в „Arenа“.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар