Заслужили са Miroslav и Merima, но…

Списъкът с получателите на национална пенсия за тази година, в който, между останалите, са и Miroslav Ilić и Merima Njegomir, разбуни духовете на естрадата. И докато двамата от 1 февруари ще получават към основната си пенсия и добавка от 50 000 динара (около 450 евро), техните колеги са разочаровани. Никой не оспорва, че те имат заслуги за тази пенсия, но мнозина смятат, че има други заслужили преди тях. Става въпрос за композитори, които със своите песни за съхранили музиката, докато Miroslav и Merima са само изпълнители.

Miroslav и Merima

Petar Tanasijević, най-големият жив композитор на народна музика, автор на хитовете „Od izvora dva putića“, „Jutros mi je ruža procvetala“, „Op, op, opančići“ досега е кандидатствал пет пъти за такава пенсия, но все без успех.
Gordana Stojičević Janković, която три пъти е подавала молба, не крие че отново е разочарована.
Mira Vasiljević също е в недоумение защо за трети път получава отказ и какъв е критерият за одобряване на кандидатите.
Miki Jevremović, който е прескочен за четвърти път, не е много изненадан вече и казва с насмешка, че е още млад и има време да чака някой ден и на него да му се усмихне щастието.
Без национална пенсия остана и Ljubiša Pavković, който 28 години е бил ръководител на Народния оркестър на RTS и със своята работа е оставил дълбока следа в историята на Radio Beograd и сръбската музика.
Съвсем неоправдано са прескочени и Mile Bogdanović и Vasilija Radojčić…


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар