Три години и три месеца затвор за смъртта на Šaban Šaulić и Mirsad Kerić, и тежка телесна повреда на Slobodan Stojanović

Три години и три месеца затвор за смъртта на Šaban Šaulić и Mirsad Kerić, и тежка телесна повреда на Slobodan Stojanović

Alsin Levent (37), обвинен за катастрофата на 17 февруари 2019 край град Гютерсло, в която загинаха сръбската легенда на народната музика Šaban Šaulić и клавиристът му Mirsad Kerić, а кумът му Slobodan Stojanović пострада тежко, беше осъден ефективно на три години и три месеца затвор. От присъдата се приспадат три месеца заради дългата продължителност на производството поради коронавируса и престоя му в ареста.

Фактите по делото са: Alsin Levent, складов и логистичен работник от Гютерсло, с алкохол и наркотици в кръвта, в ранните сутрешни часове се е качил в кола, която не му принадлежи, и без шофьорска книжка. Около два часа след инцидента полицията е констатирала 0,8 промила алкохол и остатъци от канабис в кръвта на мъжа. Шофирал е с над 156км/час при разрешени 80км/час. Според експертите видимостта в сумрака е била добра и е трябвало да види колата на около 300 метра в средната лента.

Почти три години минаха в очакване на подобаваща присъда за убийството по непредпазливост на две лица и средна телесна повреда на трето лице. Предвиденото в случая наказание е до 5 години затвор, но то беше намалено, тъй като обвинемият призна вината си и се разкая.

– Нито една присъда в света не може да компенсира страданията на семействата – каза в заключение съдията.

През цялото време Levent стоя в съда с качулка на главата, избягваше медиите, а лицето си криеше с папка. Едва отговаряше на въпросите на съдията. Подканен да разкаже подробности за инцидента, той казваше, че не знае или не помни. Вместо него отговаряше предимно защитникът му.

След произнасянето на присъдата, Levent се обърна към семействата Šaulić и Kerić:
– Съжалявам. Не мога никого да погледна в очите.

Думите му допълнително изнервиха сина на Mirsad Kerić, който се развика и напсува обвиняемия, та се наложи намесата на полицията да укроти ситуацията.

– Не сме разочаровани от присъдата, тъй като от самото начало знаехме какво предвиждат немските закони за такъв случай. Разочаровани сме, че след три години не видяхме грам покаяние в този човек, отнел два живота и покрил в черно две семейства. Очаквахме след всичко това да видим в него поне малко човечност, но не се случи. Съдията и прокурорът си свършиха работата професионално, за което сме им благодарни, както сме благодарни и на всички, които ни подкрепиха в трагедията и съпреживяха болката ни. Това са милиони хора по целия свят. Гордеем се, че за тях Šaban никога няма да бъде забравен. С това се слага точка на агонията, която ни съпътства от злокобния 17 февруари, но болката и скръбта за изгубения живот на съпруга, баща и дядо остава завинаги част от нашите животи – каза за медиите Gordana Šaulić, съпругата на Šaban.

Въпреки малката присъда, адвокатът на обвиняемия обяви, че ще я обжалват в законовия срок.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар