Toše Proeski – биография

Toše ProeskiTodor – Toše Proeski (Тоше Проески) е роден на 25 януари 1981г. в град Прилеп, Македония, но родителите му са власи от Крушево и той израства в този град.

Музикалната си кариера започва със „Златно славейче“ през 1992 с песента „Јас и мојот дедо“, Мелфест през 1997г. и Макфест през същата година. Пътя към славата му отварят песните „Пушти ме“ (1997) и „Остани до крај“ (1998).

През 1999 издава първия си албум „Некаде во ноќта“, като през лятото под проливен дъжд изнася първия си концерт, който всички негови почитатели помнят и до днес. През 2000 издава албума „Синот Божји“ в който се намира дуета му с Каролина Гочева („Немир“), както и едни от най-големите му хитове – „Тајно моја“, „Во коси да ти спијам“ и други. През 2001г. Toše, заедно с други македонски певци, отива на турне в Австралия.

През 2003г. заедно с македонската версия Toše издава и първия си албум изцяло на сръбски език – „Ako me pogledaš u oči“. Представен е и в България от БМК. През същата година Toše побеждава на Beovizija с песента си „Čija si“, която става мегахит в цяла бивша Югославия.

През това време Toše продължава да взима уроци от маестро Уилям Райли в Ню Йорк, който е бил учител и на Лучано Павароти. След връщането си от Ню Йорк, Toše изнася редица благотворителни концерти в Македония, заради което получава наградата „Майка Тереза“ и става посланик на УНИЦЕФ.

През 2004г., въпреки отказа на повечето македонски композитори да пишат песни за конкурса Евровизия, Проески успява да издаде 8 песни, от които чрез гласуване на зрителите и журито еднолично е избрана песента „Ангел си ти“, с която той представя Македония на конкурса в Истанбул (Турция). Същата година излиза и двойният му албум „Dan za nas“ в който са включени 8-те песни от избора за Евровизия, както и още 8 други. Албумът е издаден и в сръбски вариант. В Истанбул Тоше се класира на 14-то място, но със своя талант остава траен отпечатък у всички журналисти и зрители.

През 2004г. става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ. По този повод издава песента „За Овој Свет“ и „This World“ (на английски), която става химн на организацията.

Албума „По Тебе“ (2005) мнозина смятат за един от най-успешните албуми на Балканите. Синглите от албума с месеци се задържат на челните места в музикалните класации в Македония, Сърбия, Хърватска, Черна гора, Словения и Босна и Херцеговина. През 2005г. Proeski прави в България клипове към песните си „По тебе“ – сингъл от едниоменния му пети албум, както и „Кой ли ти гризе образи“. Снима и клип към песента „Жао ми е“ в киноцентър „Бояна“, но така и не е излъчен.

Завършва образованието си в Музикалната академия в Скопие и след това веднага продължава работа по музикалната си кариера.

През 2001г. Toše се запознава със сръбската хандбалиска Адрияна Будимир. След преминаването ѝ в испански отбор двамата се разделят, но голямата любов между двамата ги събира отново. Адрияна преминава в македонския отбор Кометал, но щастието им не трае дълго – Toše загива при катастрофа на 16 октомври 2007.

Албумът „Божилак“, от 2006, включва само народни песни, като е постигнат впечатляващ баланс между традиционното им изпълнение и модерен аранжимент и интерпретация. На концерт в България Toše изпълнява песента „Заjди, заjди ясно слънце“ и предизвиква невероятен фурор сред българската публика. „Божилак“ включва още песни като „Йовано, Йованке“, „Море сокол пие“ и др.

През септември 2006г. Проески дава интервю за „Блиц“, в което обявява, че ако реши да прави световна кариера, планира да си върне влашката фамилия на дядо си Проя, защото се запомняла по-лесно от името Проески.

През август 2007 излиза на пазара и неговият последнен албум „Игри без граници“. Песните от албума стават безспорни хитове, както в родината му, така и във всички страни от бивша Югославия.

Toše спортува активно волейбол и кик бокс. Композира няколко песни за себе си – Слушаш ли/Чуеш ли; Ден за нас/Дан за нас; Полско цвеќе и Малечка/Мала, както и за певеца Мартин Вучиќ („Муза“). Създаден е и комикс посветен на Проески със заглавие „Супер Тоше“, в който героят се бори със злото под мотото „Супер герой на хуманността“.

На 14 февруари 2007 година Тоше изнася концерт в най-голямата зала на Балканите – „Beogradska arena“ в Сърбия. Концертът предизвиква небивал интерес (около 20 000 човека) и няколко хиляди души остават да наблюдават концерта отвън, поради липсата на свободни места.

На последния си концерт на 5 октомври 2007 на Градския стадион в Скопие Проески събира над 30 000 души и всички приходи отиват за обновяване на македонските училища.

Toše Proeski катастрофа Невероятните си гласови данни Тоше демонстрира в почти всички възможни жанрове. Макар истинската му любов да остава оперното пеене, което е и специалността му в Музикалната академия в Скопие, той ще се запомни завинаги и със сензационните си изпълнения на песните „Зайди зайди, ясно сонце“, „Jesus To A Child“ на George Michael и „Nothing Else Matters“ на Metallica.

Toše загива на 16 октомври 2007 година при автомобилна катастрофа край град Нова Градишка, Хърватска. Колата му се удря първо в движещ се камион пред него, а след това в страничната мантинела. Toše е бил на седалката до шофьора (негов приятел), а на задната седалка е седяла мениджърката му, и е спял в момента на удара. Загива на място. Властите все още разследват причините за катастрофата и най-вече защо не се е отворила въздушната възглавница пред него.
Гробът на Проески е в Крушево.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
 • Toše Proeski – дискографияToše Proeski – дискография

  Некаде во нокта – 1999 1. Твоите бакнежи на моите бели кошули 2. Ех да сум злато 3. Го молам небото да ми те врати […]

КОМЕНТАРИ
 1. Тоше е прекрасен, т.е. беше – все още немога да повярвам че не е вече между нас – той живее в нас с неговите песни

 2. Виктория каза:

  И аз благодаря,че се обърнали внимание на коментара ми! Още в първия си коментар написах,че не искам да приемате написаното от мен като критика,защото не съм го написала за да ви критикувам просто споделих неточностите,които които видях,а от там нататък вие ще решите как да постъпите 🙂 И аз така предположих,че са превеждани от сръбски сайтове и от там са се получили неточностите, ако желаете пробвайте да превеждате от македонски сайтове,мисля,че ще ви бъде по-удобно!
  Лека вечер!

 3. admin каза:

  Благодаря за градивната критика. Данните за биографията и дискографията на Тоше са взети и преведени от сръбски сайтове. Възможно е да има неточности, но ще оставя информацията така, както съм я взела от тези сайтове. А читателите ще прочетат допълнително направените от Вас корекции.
  Благодаря още веднъж за вниманието и отделеното време и се надявам да продължите да четете нашия сайт.
  🙂

 4. Виктория каза:

  Албумът Ако ме погледнеш во очи/Ако ме погледаш у очи е издаден през 2002 година на македонски и сръбски език. Следователно Тоше печели Beovizija през Април 2003 година.

  Фактическа грешка е, че е завършил образованието си в Скопие и е продължил музикалната си кариера. Тоше не доживя лично да получи дипломата си за завършено висше образование специалност оперно пеене и тя беше връчена на неговите родители.

  Запознанството му с Адрияна Будимир е част от неговия личен живот, а според мен не е редно в биографията на било то певец, актьор или друга известна личност да присъстват неща от личния им живот, не е необходимо и значимо за неговите почитатели да имат информация за приятелките му. Преместването на Андрияна от един отбор в друг, раздялата им и т.н също нямат място в биографията на Тоше. Не е редно да пише, че е загинал през 2007 и отдолу да продължава биографията му.

  През 2007 излиза не само Игри без граници, а и сръбската версия на албума Игра без граница.

  Споменали сте, че е тренирал кик бокс и волейбол, но мисля, че е можело да го вметнете по-горе като любопитен факт за да не се смесва с музикалната му кариера.

  Това са по-важните фактически грешки, а сега няколко интересни факта с които можете да обогатите биографията:

  Тоше идва за първи път в България за концерта на музикалната телевизия Балканика по случай 180 дни на телевизията.
  На концерта Тоше получава награда за Най-добър изпълнител на Балканите.
  Преди концерта на Балканика е гост в “Шоуто на Слави“. Впечатлява Слави Трифонов с кратко изпълнение на опера и песента “По тебе“.

  Благодаря за вниманието 😉

 5. Виктория каза:

  Здравейте на екипа на ex-yumusic!
  Аз съм голяма почитателка на Тоше Проески и съм добре запозната с неговата биография и творчество. В горе написаната биография открих няколко съществени грешки, които ще съм Ви благодарна ако отстраните и поправите 🙂 Това е във ваш плюс, не искам да го приемате като критика, но е редно всичко да бъде точно за да бъдат правилно информирани вашите читатели!
  В следващия си коментар ще Ви посоча и местата където трябва да коригирате 🙂

 6. Михаела каза:

  Тоше винаги ще остане жив в сърцето ми !

 7. lusi каза:

  Благодарение на изпълнението на Дарко в Музик айдъл узнах за това божие творение. Останах запленена и очаравана от чутото, а от песента Полско цвете написана от Тоше просто настръхваш и онемяваш. Думите са излишни. Просто затвори очи и слушай. Малко са истинските таланти, които наистина да пленят сърцето и душата ти. Благодаря на Бог, че той беше при нас. Почивай в мир ТОШЕ!

 8. admin каза:

  Да, наистина много жалко! Винаги е жалко, когато си отиде млад човек, още повече, ако е бил много талантлив и обичан. Помня как цяла, ама наистина цяла, Македония беше в траур.

 9. zhivec каза:

  ОТ ОКОЛО 3-4 МЕСЕЦА СЛУШАМ ПЕСНИ НА ТОШЕ И СЪМ МУ АБСОЛЮТЕН ПОЧИТАТЕЛ, ЗАЩОТО НАИСТИНА Е ИМАЛ АНГЕЛСКИ ГЛАС! МОЖЕ ДА РАЗПЛАЧЕ СЛУШАТЕЛИТЕ СИ, НЕЩО, КОЕТО МАЛКО ПЕВЦИ УМЕЯТ!!! ЖАЛКО ЗА РАНО ПРЕКЪРШЕНИЯ МУ ТАЛАНТ !!!

Вашият коментар