Сръбската естрада – слава и трагедия

На сръбската естрадна сцена има много зависимости: към алкохол, дрога, лекарства, ботокс и пластични операции, осиновяване на деца, смяна на вяра, отслабване… Стотици телевизии и радиостанции, като една голяма прахосмукачка, засмукват всичко, което свири, пее и мърда задник, а цената е депресия.

aca lukas

По едно време се шушукаше, че Aca Lukas е в тежка депресия

След смъртта на популярния певец Rođа Raičević, когото уби дрогата, започна открито да се говори за пороците на певците. Споменават се Aca Lukas, Mira Škorić, Goran Bregović, Dragan Kojić Keba, Šako Polumenta и брат му Dado…, но нищо не е доказано. За някои от тях всичко вече е минало, но се въдят и нови депресирани. Често опияняването е начин да превъзмогнеш криза, провалени участия или измамите на лъжливи мениджъри.

– Сръбската естрада е голям цирк – каза навремето известният певец Zoran Kalezić.
Певицата Vesna Rivas признава, че един неин колега и е казал: „Какво чакаш, че още не си почнала да се дрогираш? Значи още не си истинска звезда!“. И добавя: „Ако имаш пари, имотен си, значи можеш да изхарчиш 500 евро за нощ. Това го виждат всички.“

Изучавайки идолите и феновете в модерните времена, социолозите и психолозите за стигнали до извода, че голяма част от „простосмъртните“ биха искали да бъдат в този цирк, защото им се струва, че живеят скучен живот, докато техните естрадни любимци се забавляват. Скъпи автомобили, маркови дрехи, светлината на прожекторите… Но, нещата стоят по съвсем друг начин. Голяма част от естрадните светила казват, че славата е сладка само в началото.

Ksenija Pajčin наскоро плати с главата си тази слава. Депресията, дрогата, алкохола или патологичната ревност, често водят до най-тежките последствия – убийства и самоубийства.

Това, за съжаление, се е случвало и по-рано. Duško Kostić, народен певец, се самоуби, скачайки в Дунав от Панчевачкия мост. На моста откриха чантичката с документите му, но тялото му така и не бе намерено, както и не се разбраха причините за тази му постъпка.

Goran-Ipe Ivandić, барабанистът на „Bijelo dugme“, падна от 6 етаж на сградата, в която живееше. Преди това Ipe беше съден за притежание на хашиш и лежа 3 години в затвора. И за него не стана ясно дали е самоубийство.

Опитът със затвора е много близък до естрадната професия. Доста са сръбските звезди, прекарали в килия в родината и чужбина. Към списъка спадат Ceca Ražnatović, Džej Ramadanovski, Sinan Sakić, Peđa D Boj, Zdravko Čolić… заради парични преводи, притежание на наркотици, шофиране бързо и в нетрезво състояние, липса на разрешително за работа и т.н.

Клюките също вгорчават живота на звездите. Голяма заслуга за тях имат измислени мениджъри, жълтата преса… Певицата Lepa Lukić признава, че това понякога е „добро за работата“ и често подминава мълвите с мълчание.
„Карала съм се със Zoricа Brunclik, дърпала съм си косите с Hankа Paldum, шамарила ме е Usnija Redžepova, всяка година се женя тайно за две десетилетия по-млади от мен и се развеждам, три пъти на хазарт съм си губила апартамента“, цитира Lepa.

Не е толкова трудно да станеш естрадна звезда в Сърбия. Трябва малко да си настроиш гласните струни и да имаш няколко хиляди евро за дебютен албум.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар