Сръбската естрада дължи на гърците 6 милиона евро

Списък от тридесетина песни е изпратен на „SOKOJ“, чрез който истинските автори на хитовете търсят обезщетение за своите композиции от сръбските звезди.

Сръбската естрада дължи на гърците 6 милиона евро

За никого не е новост, че едни от най-големите хитове на сръбската естрада в действителност са плагиати от Гърция. Певците и композиторите само поклащат глави, но сега ще трябва и да платят. Гръцките автори са решили да обърнат другия край и за тези тридесетина песни търсят 6,1 милиона евро (около 700 млн. динара).

Става въпрос за някои парчета, които местните композитори през последните десет години са използвали неправомерно и са подписали като свои. Karleuša отишла дори крачка нататък и за някои композиции е записала като автор себе си. Lukas се оправдава с композитора Futa Radulović, който се е подписал под спорните му песни.

– Чрез своите адвокати гръцките композитори търсят голяма сума пари. Първо опитваме да се споразумеем с композиторите или изпълнителите извън съда. Най-често става въпрос за няколко хиляди евро на песен – каза Rodoljub Stojanović, директор на “Ricom Publishing”, която защитава Гърция в спора.

– Ако се докаже, че гръцките автори са окрадени, те трябва да си търсят парите не чрез „SOKOJ“, а от самите певци или композитори, които са подали лъжлива информация за авторство. Ако съдът реши, че това е плагиат, виновникът трябва да даде парите, получени от „SOKOJ“, на оригиналния автор – каза директорът на агенцията Aleksandar Kovačevič.

Ето част от въпросния списък:

Željko Samardžić – „Bezobrazno zelene“
Aco Pejović – „Nepopravljivo“
Goga Sekulić – „Gaćice“
Šako Polumenta – „Dišem za tebe“
Saša Matić – „Kralj izgubljenih stvari“
Ceca – „Tačno je“
Amadeus band – „Overen“
Adil – „Od usana do stopala“
Dragana Mirković – „Za mene si ti“
Boban Rajović – „Jugoslavijo“
Jelena Karleuša – „Još te volim“, „Ide maca oko tebe“
Emina Jahović ft. Saša Kovačević – „Još ti se nadam“
Aca Lukas – „Lična karta“, „Pesma od bola“, „Pao sam na dno“


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар