Смърт зад волана по естрадния път

Смъртта на Luis отново отвори дума за черната серия на естрадата. Скъпите и бързи автомобили, честите и изморителни турнета, алкохолът, дрогата – все по-често взимат своя данък. Лоша участ сполетя мнозина изпълнители, докато бързаха да отработят чак по три участия на ден.
Навремето по фестивали и общи концерти певците пътуваха с автобуси, заедно. Сега всеки си пътува индивидуално.

Народната певица Silvana Armenulić между първите започнала да кара скъп и бърз автомобил „Ford Granada“. Нейни колеги си спомнят как натискала здраво газта, тъй като обичала високите скорости. Загива през 1976 на 37 години, връщайки се от концерт, когато край Коларево се удря в камион. Заедно с нея живота си изгубват и 25-годишната й сестра, певицата Mirjana Barjaktarević, която в момента е била бременна, и виолинистът Miodrag Jašarević (60).
Lepa Lukić все още настръхва, когато спомене смъртта на Silvana Armenulić и нейните спътници:
– В деня на нещастието аз също трябваше да съм в този автомобил. Silvana предложи да тръгнем за Белград с нейния „Ford“, но аз се успах в хотела. За смъртта й разбрах от журналистите. С дни не можех да се успокоя, гълтах хапчета, не излизах от къщи… И макар вече да имам книжка и кола и през ум не ми минава да шофирам.

В края на 80-те и началото на 90-те години започва черната серия на естрадните катастрофи.
През далечната 1986 трагедия сполетя и сараевските рокаджии, Dražen Ričl и Aljoša Buha, които тъкмо бяха усетили мириса на славата, след успеха на дебютния албум на тяхната група „Crvena jabuka“. Тръгнали за концерт в Мостар, когато на хлъзгавия асфалт Dražen изгубва контрол над автомобила. Спътникът му Aljoša загива на място, а Ričl е откаран във ВМА в Белград, където умира от нараняванията си.

Crvena jabuka

Младият певец Ipče Ahmedovski (28) загива през 1994 край Лазаревац, на Ибърската магистрала, която е отнела повече животи, отколкото малка война. Карайки „Mercedes“ с над 140 км в час, се удря в прицеп и остава на място.

Известният югославски народен певец Hašim Kučuk Hoki (56) загина в пътно произшествие през 2002, на пътя Суботица-Белград. Ще остане запомнен с хита „Pijem da je zaboravim“.

Slobodan Betulić Betula, певец на народни песни и автор на предаването „Čaša vode sa izvora“, пострада тежко в катастрофа през декември 2006 в Германия. На място остана племенникът му Branislav Radovanović, а ранени бяха Mirko Jakovljević, шеф на крагуевачката телевизия „Lider“ и Saša Jakovljević Trapez.

Нещастието, което потресе цяла бивша Югославия, беше смъртта на македонския певец Toše Proeski. Той загина през 2007 на пътя Загреб-Липовац. Младият певец се е возел до шофьора, който заради бързо каране и недостатъчна дистанция се забива в задната част на камион.

смъртта на македонския певец Toše Proeski

Поп певецът Darko Radovanović и неговият кум и мениджър Aleksandar Milošević загинаха на 11 юни, тази година, на околовръстния път край Остружничкия мост. Пътували са за участие във Варварин, но не стигнали. Членовете на бенда ги чакали напразно, звъняли на мобилните им телефони, но никой не отговарял. Когато след около два часа разбрали за произшествието, в дискотеката се дочул плач и вайкане. Darko остави зад себе си съпруга и четиригодишна дъщеричка.

Певецът с необичаен глас и изпълнение, Ljubiša Stojanović Luis загина преди две седмици в тежка катастрофа. Шофираният от него автомобил навлиза в лентата за насрещно движение и се удря челно в автомобил с унгарска регистрация.

Dejan Matić казва, че всеки 23 юли от тази година ще празнува като рожден ден.
– Връщахме се от Сараево, пътят беше лош и хлъзгав от дъжда. Карахме бавно, но в един момент пред нас изникна камион, а в насрещната лента се движеше друг автомобил, та трябваше да избираме или под камиона или челно в другия автомобил. Ударихме се странично в камиона и то от моята страна. Чудя се как останах без драскотина дори.

Денсерът Andrija Đogani, известен като Baki B3, тръгнал през май с трима приятели за участие в Тутин, югозападна Сърбия, и завършил в канавката:
– Валеше дъжд и на един завой изгубих управлението и излетях в дерето. За щастие, никой не пострада – каза Baki.

Младият певец на „Grand“ Stevan Anđelković наскоро също имаше щастието да се размине без наранявания в произшествие:
– Докато пътувах за Александровац, малко преди да вляза в града, ми се изпречи автомобил и не можах да избегна удара. Автомобилът ми е потрошен, но благодарение на въздушната възгавница се разминах без последствия. Вярно е, че ние по-младите натискаме здраво газта, постоянно бързаме за участия и се връщаме уморени. Виждаме какво става – сподели Stevan.

В произшествия пострадаха и хармонистът Dragan Janković Mirijevac, Marjan Karan, музикален редактор на „Radio Beograd, мениджърът Sloba Stojiljković, по прякор Sloba Debeli, певците Srećko Jovović и Boža Nikolić Bida, композиторът и лидер на група „Ornamenti“ Adija Lukovac…

Един от най-популярните фолк изпълнители на територията на бивша Югославия, Halid Bešlić, преживя през 2009 тежка катастрофа, близо до Сараево, когато изгубва контрол над возилото и излиза от пътя, при което получи тежка контузия на главата и изгуби едното си око:
– Нямам навик да празнувам рождения си ден, но празнувам деня на катастрофата. Оттогава имам съвсем реален поглед върху живота – казва Halid.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар