Спомен за краля: 5 години от смъртта на Šaban Bajramović

Кралят на ромската музика Šaban Bajramović беше най-значимият ромски изпълнител и творец. Има записани 20 албума и около 50 сингъла и е написал и композирал над 700 песни. Пееше от сърце и душа и затова неговото изпълнение на „Đelem, đelem“ е избрано за химн на ромите по света.

С пеене започва да се занимава докато излежава наказание в затвора, където основава джаз оркестър. На 19 години, заради любов бяга от казармата и като дезертьор е осъден на 3 години.

Имаше брак с Milica, с която живееше в Ниш и имат 4 дъщери. Седмица преди смъртта си певецът се оплаква от разклатеното си здраве и безпаричие. Сръбският министър на труда и социалната политика Rasim Ljajić му отпуска еднократна парична помощ и му обещава лечение. Bajramović почива на 73 години в клиничен център в Ниш, от последиците от инфаркт. Погребан е в новото нишко гробище.

По покана на Неру и Индира Ганди е пял в Индия, където е провъзгласен за крал на ромската музика. В началото на 80-те години е установено, че има злокачествени полипи по гласните струни. След операцията лекарите му забраняват да пее, но само десетина дни след това Šaban прави самостоятелен концерт, казвайки, че не може без песни. И въпреки тежкото заболяване пя на Международния джаз фестивал в Ниш през 2005, а списание Тайм го провъзгласи за един от десетте най-големи блуз изпълнители в света.

5 години от смъртта на Šaban Bajramović


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар