Šaban Bajramović – In memoriam

Световно известният музикант Goran Bregović удържа на обещанието си и дари 3 000 евро за изграждането на паметник на починалия крал на ромската музика Šaban Bajramović. С това бившият член на „Bijelo dugme“ стана първата и единствена обществена личност, финансирала паметника, който ще бъде открит на 12 август в центъра на Ниш – родният град на Bajramović.

saban-bajramovic

– Bregović удържа на думата си. Планираме тези дни да изпратим покани на министъра Rasim Ljajić и председателя на Сърбия Boris Tadić да дадат своята лепта за изграждането на паметника. Ljajić се ангажира с осигуряването на пенсия на вдовицата Milicа Bajramović, а Tadić беше единственият държавник, който дойде на погребението на Šaban. Може тяхната постъпка да мотивира и други министри и обществени личности да се включат в акцията. Идеята беше паметникът да бъде направен от приятелите на певеца, а не да се финансира от обществени пари. Затова отново отправяме апел към приятелите на Šaban да подпомогнат начинанието – каза директорът на международния джаз фестивал „Nišvil“, Ivan Blagojević.

За паметника на покойния певец са необходими 12 000 евро и ще бъде висок 2 метра. Освен Bregović, Blagojević опитва да намери и други творци, които да помогнат за изграждането му.
– Правим опит за контакт с Emir Kusturicа, а чакаме отговор и от Goran Paskaljević. Ако не успеем да съберем достатъчно пари, ще помолим и жителите на Ниш и посланиците на Сърбия да помогнат с каквото могат – добави Blagojević.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар