Đorđe Marjanović почина

Почина легендарният сръбски певец Đorđe Marjanović

Легендарният сръбски певец Đorđe Marjanović (89) почина вчера от последствията от коронавируса. Đorđe беше на респиратор и през последните няколко дни лекарите се бориха за живота му.

Đorđe Marjanović (Джордже Марянович) е една от най-големите певчески звезди на територията на бивша Югославия. На върха на славата си е през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, не само в СФРЮ, а и в тогавашния Съветски съюз.

Участвал е на всички фестивали за популярна музика – от „Beogradsko proleće“, „Vaš šlager sezone“, фестивалите в Опатия, Сплит, Загреб, както и за избор на югославска песен за Евровизия.

През 1990 година е гост на турнето на Lepa Brena в Австралия, където на 14 април на концерта в Мелбърн преживява инсулт, докато пее песента „Mene nema ko da žali“. За известно време губи говора си, който впоследствие се възстановява, но не напълно.

Въпреки болестта продължава с участията си, където предимно пее на плейбек с гостите си своите стари хитове „Zvižduk u osam“, „Romana“, „Beograde“, „Nikad nije kasno“, „Milord“, „Ako želiš draga“, „Potraži me u predgrađu“, „Lazarela“, „Moje ludo srce“… Официално се прощава с публиката на 31 май 2004 с концерт с белградския Център „Sava“.

Marjanović се е женил два пъти. С първата си съпруга Zlata нямат деца. С втората Ели Николаевна Борисенко се запознава на свое турне в СССР. От нея има две дъщери Natalija и Nevena, и син Marko.

По време на блестящата си и по-дълга от половин век кариера Đorđe Marjanović получава много награди и признания, между които „Zlatni mikrofon“ на Радио Белград (2016), Сретенски орден трета степен (2015), Златен плакет на Белград, Орден на труда, Орден за заслуги към народа със сребърен венец…

Награждаван е и от президента на СССР Михаил Горбачов с Орден за укрепване на приятелството и разпространение на културните връзки между Югославия и Съветския съюз.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
  • Đorđe Marjanović отпразнува 89-ия си рожден денĐorđe Marjanović отпразнува 89-ия си рожден ден

    В петък Đorđe Marjanović навърши 89 години. Легенда на сръбската и югославската популярна музика, творец, музикант и певец, и както обичат да казват феновете му, […]

  • Концерт за 80-я рожден ден на Đorđe MarjanovićКонцерт за 80-я рожден ден на Đorđe Marjanović

    По повод 80-я рожден ден на Đorđe Marjanović, днес, в Дома на синдиката, ще бъде направен концерт в негова чест, на който ще се съберат […]

  • Документален филм за легендата Đorđe MarjanovićДокументален филм за легендата Đorđe Marjanović

    Бардът на югославската естрадна сцена, Đorđe Marjanović (79), неотдавна беше посетен от екип на руската телевизия, начело с Людмила Любимова, продуцентка на Международната концертна програма […]

КОМЕНТАРИ
Вашият коментар