Помен по повод 30 години от смъртта на Toma Zdravković

30-та годишнина от смъртта на Toma Zdravković

Вчера на централното белградско гробище беше отбелязана 30-тата годишнина от смъртта на Toma Zdravković. Край вечния дом на легендарния сръбски певец се събраха членовете на семейството и много колеги от естрадата. Екипът на филма „Toma“ също уважи помена.

Toma остави след себе си многобройни хитове, без които не можем да си представим нощ в кръчма, а наскоро беше и премиерата на документалния филм за живота му. В последно време името на Toma Zdravković се споменава по-често, отколкото когато си отиде през 1991 година. Затова никого не учудва фактът, че едноименният филм е хит по кината в Сърбия и региона.

С добре свършената работа могат да се похвалят продуцентът Željko Joksimović, режисьорът Dragan Bjelogrlić, актьорите Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina…, както и певецът Aco Pejović, който даде гласа си на актьора в ролята на Toma.

Трябва да отдадем заслуженото и на естрадния мениджър Bane Obradović, който през последните 10 години популяризира делото на Toma Zdravković и инициира заснемането на филм и сериал. Негова е заслугата и за направата на бюст в естествен размер в Лесковац и спомен-чешма в Печеньевце, където певецът е живял в младостта си. Поставена е паметна плоча на сградата, в която е живял. Беше издадена книга „68 neispričanih priča“. Направено беше вино „Toma Zdravković“, организиран беше възпоменателен концерт в белградската „Arena“. Вече 10 години на 30 септември се организира помен на гроба на Toma. Всичко това се случва благодарение на съдействието на семейство Zdravković – вдовицата Gordana, сина Aleksandar и дъщерята Žaklina.

Целият вчерашен ден премина под знака на 30-тата годишнина от смъртта на Toma Zdravković. След помена на гроба, в 18 часа в Лесковац бяха положени цветя на бюста, а два часа по-късно беше премиерата на филма в този град.

30-та годишнина от смъртта на Toma Zdravković


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
  • Почина Novica Zdravković, брат на Toma ZdravkovićПочина Novica Zdravković, брат на Toma Zdravković

    Novica Zdravković (74) е починал в белградски клиничен център, след като близо две десетилетия има проблеми с пикочния мехур. Преди около три години и половина […]

  • Снима се биографичен филм за Toma ZdravkovićСнима се биографичен филм за Toma Zdravković

    Макар да ни напусна преди 29 години, песните на Toma Zdravković продължават да се пеят и да се считат за евъргрийни. „Dotak’o sam dno života“, […]

  • 28 години от смъртта на Toma Zdravković28 години от смъртта на Toma Zdravković

    Колеги, приятели и съпругата на Toma Zdravković, Gordana, се събраха вчера на централното белградско гробище да направят помен по повод 28-та годишнина от смъртта на […]

КОМЕНТАРИ
Вашият коментар