Певците крият хонорарите си

Повечето от певците през последните години се жалват, че работата намалява, а оттам и приходите им, въпреки че се опитват видимо да показват колко много работят и печелят. Когато се отвори приказка за пари и хонорари, сякаш някой им бърка в окото, тъй като не искат да си признаят, че не заработват както някога, смятайки това за поражение. Истината за действителните им заработки знаят само те и шефовете на заведенията, които ги ангажират, но всичко си остава тайна.

– Неотдавна собственикът на една дискотека ме помоли да се свържа с Nemanja Stevanović и Milena Ćeranić, желаеше да ги ангажира. Разговарях с тях, а после казах на човека колко искат. Nemanja пее за 1 800, а Milena за 1 500 евро. Работодателят се усмихна и каза, че би им дал не повече от 500 евро, тъй като не заслужават – разказал известен естраден мениджър, молейки името му да не се споменава, тъй като изнасянето на такава информация, би му коствала сътрудничеството с доста изпълнители.

Както се шушука из естрадните кръгове, за заработка над 1 000 евро, болшинството певци могат само да сънуват. Особено младите и още неутвърдени. Такава е съдбата, обаче, и на старата генерация. Говорят, че Vesna Zmijanac пее в заведението на колежката си Zorica Marković за 500 евро на вечер. А около 1 000 евро получава за участия в Босна и Европа.
– Мъжът ми не ми е ровил в портмонето, та камо ли вие, новинарите. Нетактично е да се говори за това – отговорила сърдито Vesna Zmijanac, когато я помолили да потвърди тези суми и прекъснала разговора по телефона.

Малко по-разговорлива била Goca Božinovska, но и тя отказала сподели хонорарите си:
– Аз никого не питам каква му е заплатата. Заработката при певците е различна и зависи от тяхната популярност. Ако си по-популярен, входът за публиката е 20 евро, иначе по 10 евро. Лично аз, лесно се договарям за цената на участията си.

Макар че не биха си признали, доста изпълнители обикновено пеят за няколкостотин евро. Това се говори и за старите лъвове, като Era Ojdanić и Bora Drljača, които са доволни и на това.
Както твърдят мениджърите, които уговарят работата, доста певци „не знаят къде се намират“ и искат многократно повече над реалната си цена. На такива, собствениците на заведения само се изсмиват и им препоръчват за толкова пари да си пеят сами под душа. Но има и такива, които са склонни да преполовят хонорарите си, за да заработят нещо все пак. Така неотдавна Zlata Petrović, за гостуването на една сватба, поискала 2 000 евро, които домакинът не бил навит да даде. Вместо Zlata, сватовете забавлявала Goca Božinovska за двойно по-малко пари.

Šaban Šaulić

Кралят на народната музика Šaban Šaulić, обаче, не отстъпва от цената си. Така наскоро, на една сватба, за час пеене, взел 7 000 евро. Затова пък, пет часа чакал за бакшиш от 300 евро, тъй като днес никой не хвърля пари на вятъра…


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
  1. lilia каза:

    Не коментирам други, но зная че моите хонорари се договарят от мениджъра ми. Когато имам ангажимент моля да имам финансите прадварително в точни рамки, за да се получи и правилния ангажимент.

Вашият коментар