Novi Fosili – биография

Novi Fosili

„Novi Fosili“ е най-популярната югославска поп група през 70-те и 80-те години. Създали са много ведри и забавни песни за децата и младите, любовни балади с лесно запяващи се припеви, а не рядко са комбинирали загребски и далматински шансони, в зависимост от фестивала, на който ще участват. Заедно с Oliver Dragojević, Zdravko Čolić, Neda Ukraden и групите „Magazin“ и „Srebrna krila“, бяха каймака на домашната забавна музика.

Група „Novi Fosili“ е основана през 1969 година, а първите си дискографски успехи бележи през 1976, с идването в групата на Rajko Dujmić. Същата година участват на фестивала в Сплит с песента „Diridonda“. Песента става хит в цяла Югославия и, окрилени от успеха, започват да работят още по-упорито. Rajko Dujmić бързо се утвърждава като композитор и групата oбира наградите и признанията на критиката на почти всички домашни фестивали, а също така участва и на международни – в Дрезден и Братислава. На концертите си пеят предимно собствени песни, чиито най-голям дял са на Dujmić. В този период издават 15 сингъла и 6 дългосвирещи плочи. Някои от хитовете им остават за всички времена: „Da te ne volim“, „Reci mi tiho, tiho“, „Saša“, „Šuti moj dječače plavi“, „Sanja“, „Plava košulja“. Групата прави турнета в СССР, Америка, Канада, Европа.

През 1983 на мястото на вокалистката Đurđicа Barlović идва Sanja Doležal. През 1986 „Novi Fosili“ печелят наградата на публиката и 3 награда на журито на фестивала в Дрезден. Плочата „Za dobra stara vremena“ печели „Grand Prix“ за най-добър албум в категория поп музика през 1986. Година по-късно, през 1987 „Novi Fosili“ представят Югославия на Евровизия, с песента „Ja sam za ples“ и се нареждат на 4 място. Сингълът с песента се продава в 9 европейски държави.

През октомври 2001, след повече от 30 години групата се разпада. През 2005 „Novi Fosili“ се събират отново в стария си състав със Sanjа Doležal и Vladimir Kočiš-Zecа.

Певици в групата:

  • Đurđica Barlović (1976-1983)
  • Sanja Doležal (1983-1991; 2005-)

На 31 октомври 2008 групата изнася концерт в белградската „Arena“. През 2009, на основата на песните на Novi Fosili е направен мюзикъл, озаглавен „Za dobra stara vremena“ (на името на най-големия им хит).

Любопитни факти:

  • Добавката „Novi“ към името „Fosili“ е предложена от Arsen Dedić.
  • Sanja Doležal като дете е участвала в реклама на „Medolino i Frutolino“.
  • Първият запис на групата е „Sanjaj me“.
  • Хитът „Da te ne volim“ е продаден в 80-хиляден тираж, а „Diridonda“ – в 65-хиляден.
  • Първият им албум става диамантен и е продаден в 200-хиляден тираж, а от „Budi uvijek blizu“ за година са продадени 690 000 носителя.
  • За своето заминаване в Загреб Đurđica Barlović, първата вокалистка на Novi Fosili, в едно интервю казва: „Опаковам куфарите, казвам на родителите си, че тръгвам и ето ме в града под Сльеме (връх в планина Медведница, край Загреб – б.р.). Ако съм знаела какво ме чака, сигурно никога не бих мръднала от Сплит“.
  • Vladimir Kočiš получава прякора Zec, тъй като е бил пионерски първенец в Загреб, в бягане на 60 метра.
  • Rajko Dujmić получава прякора си Lima заради височината си.


КОМЕНТАРИ
Вашият коментар