Въоръжени мъже и опасни заведения

Сръбската естрада отдавна е арена, в която се влиза заради пари и е най-близкият път до славата, но и до проблеми със закона. Много сръбски звезди са имали подобни проблеми, поради своите пороци, измами или връзки с криминално проявени.

Svetlana-Ceca Ražnatović се омъжи за Arkan, който беше убит в хотел в Белград. Jelena Karleuša имаше страстна връзка със Zoran Davidović Ćanda, който беше убит. Radojka Adžić, по-известна като Dara Bubamara, се хвърли в прегръдките на новосадския мафиот Lazar Dugalić Laki. Goca Božinovska и днес още не може да прежали убития си съпруг Zoran Šijan. Lela Andrić беше омъжена за Srđan Adžemović Adžim, който според полицията принадлежеше на мафиотския Звездарски клан. Džej Ramadanovski се хвалеше за приятелството си с Arkan, а рокаджиите Oliver Mandić и Toni Montano се перчеха в униформите на Сръбската доброволческа гвардия.

Ceca Ražnatović и Željko Ražnatović Arkan

Фолк иконата Svetlana – Ceca Ražnatović и сестра й Lidija Veličković-Ocokoljić са под домашен арест, съответно за осем и четири месеца. Сестрите са обвинени за присвояване на пари от трансфера на 10 футболисти на ФК „Obilić“, а Ceca и за незаконно притежание на оръжие. Двете носят проследяващи гривни около глезените на краката си, а трябва да платят и парична глоба от милион и половина евро.

Около нарко клана на Darko Šarić също се вдигна много шум, тъй като в публичното пространство се говореше, че много сръбски изпълнители са били доста близки с братята Darko и Duško Šarić и са разчитали на покровителството на черногорската фамилия.

Някои твърдят, че по времето на Югославия, естрада не е съществувала, а само „автострада“ – Ибърската магистрала, където в многобройните ресторанти и кръчми, се е доказвало дали можеш да пееш или не. В Белград и другите големи градове на всяка крачка е имало заведения, в които нонстоп се свирела новоизлюпена народна музика. При полицейски акции музикантите криели в инструментите си пищовите на бандитите, а те им отвръщали с покровителство.

И певецът Hasan Dudić не крие връзките си с подземния свят.
– Младите белградски мафиоти добре знаят кой съм и кои са ми приятелите, някои от които вече са покойници. С известния Đuro Radonjić, по прякор Grof, държахме понтон-ресторанта „Viktorija“ на Сава. Понякога идваха младежи, търсещи кавги, та Grof и аз трябваше с юмруци да ги убеждаваме да бъдат мирни. С Tole Filipović и Grof държахме и нощен клуб в хотел „Putnik“ в Белград. Беше средище за тузари, но и мафиоти. За съжаление, една нощ през 1995, пред хотела при сбиване убиха Mihajlo Divac. Полицията, поради нечие анонимно обаждане, направи хайка и преби доста от гостите, та трябваше да затворим – разказва Hasan.

Мнозина смятат, че корените на връзката между естрадата и престъпниците трябва да се търсят във факта, че по него време крупни бандити от югославските затвори са изпращани в чужбина, за да „снасят“ на Държавна сигурност. Били са много добре заплатени и в родината си са харчели заработените пари по жени и заведения. Hasan Dudić твърди, че точно тогава са започнали много връзки между естрадни звезди и криминално проявени, но са си мълчали за това, поради интерес и от двете страни. Естрадните звезди в края на 80-те години са пълнили страниците на ежедневниците и жълтата преса, заради употребата на дрога и алкохол, та до продажбата на валута.

Истинското начало на черната лавина все пак е свързано с турбо фолка и гражданската война в Югославия през 90-те години. Появи се нова класа бизнесмени, за произхода на чието богатство и дума не можеше да става. Певците не мислеха и да отказват да им пеят по сватбите и забавите, тъй като бяха много добре заплатени, а и покровителствани по трънливия път на естрадата. Топчето, превърнало се в лавина, хвърлиха най-напред естрадните дами.

За любовния живот на Jelena Karleuša от началото на кариерата й не се знаеше нищо, докато не започнаха да я виждат със Zoran Davidović Ćanda – бизнесмен, за когото се говореше, че е намесен в търговията с наркотици и крадени автомобили.
– Не е вярно, че Ćanda се е занимавал с мръсна работа, беше мил и пристоен млад човек, какъвто всяко момиче би искало да има. Между другото, нашата връзка беше много кратка, дори вече не си спомням как изглеждаше – споделя Jelena.
Ćanda е убит през март 2003, причакан в засада, докато се връщал от погребението на бизнес партньора си Branislav Lainović Dugi. Тогава Jelena не каза нито дума по повод убийството на бившия си приятел, а сега е омъжена за футболиста Duško Tošić.

Любовната история между Ceca Ražnatović и най-известния войник от сръбския ъндърграунд, започна през септември 1993. Запознали се в Ердут, Хърватска, когато пяла само за него.
– Когато го видях, ми омекнаха краката – разказваше Ceca по-късно.
Две години са крили връзката си, но накрая застанали пред олтара. На меден месец така и не отишли, защото Arkan, заедно с доброволческата си гвардия, тръгнал на война. Върнал се като новоизлюпен бизнесмен и основал Партия на сръбското единство. Убит е на 15 януари 2000 в хотел „Interkontinental“.
– Година след това не съм излизала от къщи. Ако можех щях да боядисам и стените в черно – казваше безутешната вдовица на Arkan.
Естрадната слава на Svetlana Ražnatović не намаля след този случай, дори напротив. Даже когато беше арестувана на 17 март 2003, по времето на акция „Sablja“, за намереното в къщата й оръжие, феновете й през сълзи палеха свещи за нейното здраве. В затвора изкара 121 дни (които сега й приспаднаха от присъдата), беше разпитвана заради връзката й с вожда на Земунския клан, но обвиненията срещу нея по-късно бяха оттеглени. И в последствие, по време на новите й краткотрайни любовни връзки, Ceca не престана да боготвори Željko Ražnatović. Но с неохота говори за връзките си преди Arkan – за Goran Bojović Amonijak, ликвидиран през 1992 и Dejan Marjanović Šaban, застрелян през 1996.

Džej Ramadanovski, Oliver Mandić и Toni Montano бяха естрадната тройка на Arkan и главната поддръжка в кампанията за влизането на Партията му за сръбско единство в правителството. Džej не обича много да говори за това:
– Аз съм от Дорчола, бивш дребен престъпник, джебчия, така че никога не ми е било трудно да разбирам криминалните типове. Дружах с тях, пеех им, но и през ум не ми е минавало да се дрогирам и да нося пистолет.
Džej, все пак, рядко споменава роднината си Iso Lero, по-известен като Džamba, когото хората на Arkan пребиха в казино в Белград, а след това изчезна. Шушукаше се, че след този случай Džej не смеел да откаже нито една покана от Arkan за пеене.

Певецът Oliver Mandić и днес се хвали, че е принадлежал на гвардията на Željko Ražnatović във войната, бил е интендант и се е снимал с военната униформа при всяка възможност.
И неговият колега Toni Montano с радост облякъл гвардейската униформа. Toni преди това отказал да служи в армията, за което е лежал известно време в затвора, но, както казва, като член на гвардията е доказал, че е родолюбец и патриот.

Семейната къща на Goca Božinovska е отрупана с фотографии в рамки на бившия й покоен съпруг Zoran Šijan, застрелян на 27 ноември 1999. Двамата се запознали в Херцег Нови и след два дни се венчали.
– Почнахме от нулата, трудихме се заедно. Zoran не харесваше, че пея по заведенията и след едно мое участие в Босна, докато пътувахме с колата към къщи, ми каза: „От днес вече няма да пееш! Аз със своите десет пръста на ръцете си ще изкарвам. Мъж съм.“ Не паднах духом, дори когато вкъщи започна да идва милицията и да обискира. Zoran ми казваше: „Не ги пускай! Ето ти пистолет, стреляй, когато почукат на вратата!“
Goca и Zoran живяли в брак осем години и тогава той я зарязал заради 15 години по-млада жена. Убит е три седмици след развода им. Певицата и до ден днешен отрича, че е се занимавал със съмнителни дейности.

За Aca Lukas се шушукаше, че поради астрономически дългове е започнал да дружи със съмнителни типове. Арестуван е през 2003, по време на операция „Sablja“ за незаконното притежаване на два револвера.
– Бях зависим от кокаина, в игралните зали съм оставил милиони марки, пял съм на престъпници, но това не значи, че съм се побратимил с тях. Сега съм без пороци, нямам какво да крия и затова ме оставете на мира – ядосва се Lukas на медиите, когато му припомнят миналото му.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар