След 13 години Тоше Проески се сдоби с достоен вечен дом

След 13 години Тоше Проески се сдоби с достоен вечен дом

Точно 13 години след трагичната смърт на Тоше Проески вчера в Крушево беше официално открито неговото вечно място за почивка, достойно за посланика на културата, както всички го наричаха. В чест на македонската поп икона бяха проведени множество събития, организирани от фенове, спортисти, приятели, съграждани…

За новопостроения мемориал правителството е предоставило 10 милиона денара (150 хиляди евро), а автор на идейния проект е Зарко Чаушевски. На откриването на паметника присъстваха и положиха цветя премиерът Зоран Заев и кметът на Крушево Томе Христоски.

Тоше Проески мемориал

Тоше Проески загуби трагично живота си на 26-годишна възраст в автомобилна катастрофа край Нова Градишка, Хърватска, на 16 октомври 2007г. Всяка година в Крушево се отбелязва датата на неговото раждане под мотото „Тоше има само рожден ден“.

Както и предишните години, в чест на Тоше маратонци тичаха от Табановце през Скопие до Крушево. Музикалната звезда беше уважена и от колоездачи от района на Тиквеш, които от 20 септември в рамките на проекта „От сърце за Тоше“ преминаха цялата страна, за да пристигнат в Крушево. На 9 август тази година на Крушевското езеро се проведе първият плувен маратон „Тоше Проески“, организиран от скопския плувен клуб „Вардар 2018“, с идеята да стане традиционен.

Къщата музей на Тоше в Крушево е отворена за посетители. В постоянната експозиция, която се подновява всяка година за рождения ден на македонския славей, 25 януари, има около 700 експоната. Тази година беше изложена за първи път и реплика на дрехите, които Тоше носеше на Евровизия 2004 в Истанбул. От откриването си през 2011г. музеят е посрещнал повече от 650 000 посетители, от които според ръководството една трета са от чужбина.

Заради пандемията тази година не се проведе събитието „Ѕвездено небо за Тоше“, което феновете през последните години организираха на 5 октомври на площад „Македония“ в памет на последния му и хуманитарен концерт, проведен на 5 октомври 2007г. на Градския стадион. С решение на правителството миналата година стадионът беше преименуван на Национална арена „Тодор Проески“.

Животът на Тоше приключи в годината, когато той отбеляза десет години успешна кариера и когато тя започна да става международна. Но англоезичният албум „The Hardest Thing“, който певецът подготвяше, беше популяризиран посмъртно.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар