Най-големите фолк хитове, написани от рокаджии

Голям брой от хитовете във фолка и народната музика са написани от популярни рок музиканти, но за това определено се знае малко. Между тях са Goran Bregović, Oliver Mandić, Dino Merilin, Bajaga, Milić Vukašinović, Bora Čorba, Željko Joksimović и други.

Парчето “Đurđevdan” на Goran Bregović доби огромна популярност, когато в народен стил го изпя Svetlana Ražnatović. Преди да започне да пише хитове за Ceca, Aleksandar Milić Mili имаше рок бенд “Mili The Kid”. Също големият хит на Ceca Ražnatović, “Isuse”, е композиран от белградския музикант Oliver Mandić. За сръбската фолк дива пък Dino Merilin написа парчето “Moj Beograde”.

Momčilo Bajagić Bajaga, който никога не е крил, че цени много майсторите на народния звук, като например Šaban Šaulić, написа песента “Da budemo noćas zajedno”, изпълнена от Vesna Zmijanac.

Bora Đorđević от „Riblja Čorba“ е автор на текста на песента “Preskočiću tarabu i jarak” на Šaban Šaulić. Членът на “Idoli”, Vlada Divljan, който е един от пионерите на рок вълната в Сърбия още от далечната 1985, за нуждите на филма “Šest dana juna” написа евъргрийна “Ja je zovem meni da se vrati”, който изпя ромският певец Jahija Gračanlić.

Театралният режисьор, актьор и музикант, Nikola Pejaković, е автор на “Haljinica boje lila”, първоначално изсвирена в реге ритъм. Народен аранжимент на песента направи Željko Joksimović, който по-късно композира и популярното парче “Miljacka” за Halid Bešlić. Песента “Haljinica boje lila” е пята от белградския ромски състав “Black Panthers”, както и от хърватската звезда Severina Vučković за албума, продуциран от Goran Bregović. Голяма популярност песента доби и като музика във филма “Rat uživo”.

Най-големият хит на Hanka Paldim, “Volela sam volela”, е написан от „доктора по рокендрол“ Milić Vukašinović, а евъргрийнът “Sitnije, Cile, sitnije” на Lepa Brena е дело на Kornelije Kovač. Също така хитове на Brena от албума й „Začarani krug“, 2011, са на не по-малко хитовите автори Željko Joksimović („Ne bih ja bila ja“) и Hari Varešanović („Briši me“).

Някои от най-големите хитове на “Grand festival” също са написани от рокаджии – Nikola Grbić Grba („Upali svetlo“ за Aca Lukas), Saša Dragić („Laku noć“ за Adil Maksutović) и Djura Mornar („Fenomenalno“ за Dejan Ćirković Ćira). Aleksandar Futa Radulović, някогашният член „Zana“ и на рок бенда “Zamba”, е един от най-търсените за всички времена фолк композитори, а в тандем със съпругата си, текстописката Marina Tucaković, са направили голям брой хитове за този жанр. Същото се отнася и за Zlatko Timotić Zlaja и Dragan Brajović Braja…

Lepa Brena и Goran Bregović


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар