Magazin – биография

Magazin Liljana NikolovskaСага за хърватската група „Magazin“ (Магазин)

През 1979г. една от най-популярните сплитски групи „Млади Батали“ е в състав: Желько Баричич (соло китара, вокал), Зоран Маринкович (барабани, вокал), Миро Црнко (клавишни) и Игор Блочич (бас китара). Независимо че всички те се изявяват като вокали, се съгласяват по настояване на композитора Тео Трумбич да вземат в групата певицата Майда Шолетич като постоянен член. С нея те записват няколко песни на Трумбич в „Юготон” – най-голямото звукозаписно студио в бивша Югославия. Връщат се в Сплит с договор за плоча и с ново име.

По настояване на тогавашния редактор Война Кундич, групата променя името си на „Далматински магазин“. С това име участват на няколко фестивала и записват 5 сингъла:
• ŠKOLSKI DANI (Ученически дни) – пролет ‘79 / USPOMENE TOPLOG LJETA (Спомени за топлото лято)
• DOVIĐENJA LJUBAVI (Довиждане, любов) – Загреб ’79 / SVE ĆU DATI AKO MI SE VRATI (Давам всичко, ако се върне)
• ZABORAVI (Забрави) – Сплит ’80 / ZBOGOM KLINCI (Сбогом, малчугани)
• ESMERALDA (Есмералда ) / U MALOM KAFE BARU (В малко кафене)
• MOJE MILO (Мило мое) – Сплит ’81 / SJEĆANJA (Спомени)

В края на 1979г. в групата идват двама нови членове. На мястото на китариста, който отива да отбие военната си служба, идва младичкият Тончи Хульич. През 1981г. той започва кариерата си на композитор с песните „Спомени“ (Сплит ’81) и „Не се притеснявай за нищо“ (Загреб ’81). На мястото на басиста Игор Блочич от група „Делфини“ идва Ненад Весанович Кеко, чиято песен „Мое мило“ също се представя от групата на Сплит ’81.

През следващата 1982г. солистката Майда напуска „Далматински магазин“ и престава да се занимава с пеене, а на нейно място идва Мария Кузмич. Мария преди това е била в група „Море“, заедно с Оливер Драгойевич и Мери Цетинич. С нея групата записа първия си албум, наречен „Slatko stanje“, сменя името си на „Магазин“ и участва в Сплитския фестивал с песента „Dišpetožo moja mala“ (първа награда на журито).

Следва участието на Загребския фестивал с песента „Moja mala mila“. Автори в албума „Slatko stanje” са Тончи Хульич, Тео Трумбич, Душко Муцало и Желько Баричич, а аранжор и продуцент е Желько Бродарич Brodarić. Албумът е записан в сплитското студио „Tetrapak“.

През 1983г. Мария Кузмич напуска „Магазин” по семейни причини (омъжва се за барабаниста Зоран Маринкович), а в групата идва Лиляна Николовска. Нейният темперамент и искрена интерпретация бързо печели аудитория, което се потвърждава от изпълнението ѝ на фестивала в Сплит с песента „Kokolo“, благодарение на която албумът „Split 83″ достига рекорден тираж, който повече никога не е достигнат. Албумът „Kokolo“ излиза чак в края на 1983г., но все пак достига платинен тираж. Групата се сдобива с голям брой млади почитатели, които буквално ги заливат с писма.

Барабанистът Зоран Маринкович напуска групата през 1984г. и на негово място идва Анте Милетич. Същата година „Магазин“ участва на фестивала в Сплит с песента „Никола“, като същевременно промотира третия си студиен албум „О-ла-ла.“ И той, както и предишните два е записан в „Tetrapak“ със същия екип.

1985 година е може би най-важната в историята на групата. За първи път при записването на една от песните използват съпътстващ женски вокал. Песента „Върни ми всичко” е представена на Сплит ’85. През есента сплитската група кара публиката на Загреб фест да падне на колене с песента на Хульич „Пиши ми“. Въпреки най-големия брой гласове на публиката, групата не печели. В знак на протест, на церемонията за награждаване на победителя групата отказва да излезе на сцената и да получи втора награда на публиката, а възмутените посетители с освиркване напускат зала „Lisinski“.

Този случай е като попътен вятър за групата, която от този момент става важен фактор в естрадната сцена на тогавашната държава. Албумът „Пиши ми“ е записан в Загреб в студиото на Янко Млинарич. Това е и началото на дългогодишното сътрудничество с аранжора и продуцент Мато Дошен.

През 1986г. „Магазин“ участва на фестивала в Сплит с песента „Не мога да не те обичам“ и печели втора награда на публиката. На Загреб фест ‘86 групата получава удовлетворение – „Пиши ми“ получава признание за най-изпълняваната песен след предишния фестивал. И още един успех: в началото на декември същата година излиза албумът „Път пътувам”, чиито първи количества са буквално разграбени, а групата печели най-голямата награда на „Юготон” – „Златна птица” за продадени над 300 000 копия на албума. Окончателният брой продадени плочи и касети на „Път пътувам“ са над 550 000!

В началото на 1987г. групата предприема голямо турне, което продължава 100 дни без прекъсване. Турнето обхваща всички големи градове на републиките в бившата федерация. Често в един и същи ден се правят два концерта в различни градове, а няколко пъти дори и три.

По традиция, в края на годината „Магазин“ промотира нов албум. Това е единственият албум без заглавие, в който са мегахитовете „Ти си мечтата на моя живот“ и „Три зими шептя името ти“. И този албум надминава 500 000 продадени копия, а и още една „Златна птица“ долита в богатата колекция от трофеи на сплитската група. Освен това, в различни годишни гласувания и анкети „Магазин“ е носител на няколко „Оскара за популярност“, признанието за най-добра група, най-добър поп албум, хит на годината и др. В същата година са и първите гостувания на групата в Канада и САЩ.

През 1988. записва и издава албума „Безсънни нощи“ (диамантен), а през 1989г. „Добро утро“ (диамантен). Това е последният албум, в който пее Лиляна Николовска, която през 1990г. заминава за САЩ, а в групата идва жизнерадостната Данийела Мартинович.

Първият албум с Данийела и последен с Мато Дошен като аранжор и продуцент е „Da mi te zaljubit u mene“, издаден през 1992г. В албума допълнително е включена песента „Мир, мир до небето”, а групата и авторите се отказват от всички права, свързани с тази песен, за благотворителност.

Същата година „Магазин“ напуска Миро Црнко (клавишни) и заминава за Финландия. Оттогава групата действа като квинтет, а на следващия албум „Дошло е време“ (1993) барабанистът Анте Милетич за първи път се появява на корицата. Албумът е записан в Сплит, в студиото на Ненад Вилович.

Същата година на фестивала „Мелодии на хърватскя Адриатик“ „Магазин“ се явява с песента „Няма да се върна“, а година по-късно, също на сплитския Звончац, печели Голямата награда с песента „Симпатия“, в дует с Мария Бубич, а едноименният албум, издаден от „Croatia records“ достига златен тираж.

През 1995г. „Магазин“ участва и печели на „Дора“ с песента „Носталгия“ в дует с Лидия Хорват, а на „Евровизия ‘95″ в Дъблин оставя извънредно впечатление и подреждане на Хърватска до 5-6 позиция. На фестивала „MHJ ‘95“ групата изпълнява песента на Хульич „Zlato ljubavi“, а извън конкурса „Романтика“, заедно с детето-талант Drive бебе.

В началото на 1996г. Данийела Мартинович напуска групата и нейното място заема младата балерина Йелена Розга. Първото ѝ участие с „Магазин“ е на „Мелодии на хърватскя Адриатик ‘96” с песента „Сълзи бисерни“, която следващото лято е обявена за най-въртяното парче. Албумът „Небе с цвета на моята любов“ достига златен тираж.

1997г. е белязана с участието на „Дора” и големия хит „Опиум“, а след това и изявата на „MХА ‘97“ с песента „Името ми споменава“.

През 1998г. „Магазин“ записва албума „Да беше на моето място“, продаден в платинен тираж в Хърватска и Словения. Хитовете „Глътка вино“, „Загивам“, „В целия свят“ („Дора ‘98“), „Иди и не събуждай хората“ („MХА ‘98“), и до днес се слушат с удоволствие по концертите на групата.

През 1999г. „Магазин“ участва на „Дора” песента „Късно е“, а на ‘МХА“ изпълнява „Ако полудея“.

Следващият албум, наречен „Минус и плюс“, излиза през 2000г. Същата година на „Дора“ групата изпълнява „Хърватска рапсодия“ и „Нямам сили да се примиря“ на фестивала „Руньичеви вечери“.

През 2002г. групата оттегля песента си „Кой ме търси?“ от „Дора” и за първи път участва на Радио фестивала в Шибеник, след това на „МХА” („Не вярвам на теб, не вярвам на себе си”), на фестивала „Златни струни” („Хайде, кажи как”). Всички тези песни намират своето място в новия албум „От другата страна на Луната“.

През 2003г. участва на Радио фестивала с песента „Когато е наблизо“ и на Сплитския фестивал („Знаеш ли, че не те обичам“). През 2004г. участие и победа на Сплитския фестивал („Не се отнася за мен“), както и участие във фестивала „Златните струни на Пожега“ („Често“). Новият албум се нарича „Paaa …?“.

През 2005г. „Магазин” се връща на „Дора” и печели второ място за дует с Ервин Баучич в песента „Назарет“. На същото място участва и през 2006г. с песента „Прости ми, скъпа“. Тази година ще бъде отбелязана с напускането на Йелена Розга и идването на нова певица в групата, и с нов албум в новия състав.

Новата вокалистка е Ивана Ковач, дъщеря на известния певец Мишо Ковач. Албумът „Дама и цар” се различава като стил доста от всички останали. През 2008г. излиза и албумът „Bossa n’ Magazin”, който съдържа обработки на известни песни на групата в стил Bossa nova.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
  • Magazin – дискографияMagazin – дискография

    1982 – Slatko stanje 1. Moć navike Duško Mucalo – Duško Mucalo – … 2. I što sad Tonči Huljić – Domenika Vanić – … […]

КОМЕНТАРИ
Вашият коментар