Кризата не сваля цените на песните

„Тихата война“ между композитори, текстописци и певци съществува откакто е и музиката. Певците смятат, че песните са безобразно скъпи и трябва да им се смъкнат цените, както и те са принудени да си намалят хонорарите за участията.

maja marijana

– Докато ние, певците, се хабим, налагайки се да търпим всякакви хора – маниаци, пияници и откачалки, те си стоят по домовете, пишат си и си вземат пари. Ние инвестираме, отделно работим и търпим какво ли не, а те само искат да вземат пари, без да питат как ги заработваме. Искат парите напред за песните, като че ли купувам котка в чувал. Мога да изброя само няколко особи, които проявяват разбиране – Kajа, Perа Stokanović и Sašа Dinić. Те не поставят условия и не дерат кожи – огорчена е Maja Marijana.

olja karleusa

– Преди няколко години купих песни от Dragan Brajović Brajа, за когото казват, че пише само хитове. Платих му колкото поиска, като се надявах, че инвестицията ще се изплати. Обаче, песните така си и останаха незабелязани. Уверих се, че името не значи нищо и скъпите автори не винаги са най-добрият избор – споделя Olja Karleuša.

Композиторите, естествено си имат своя позиция и питат могат ли певците да съществуват без тях.
slavkoni – Сега ще се разплача за това, че певците трябва да плащат песните си. Та те за една вечер си избиват парите. Не им свиди да харчат за фризьори, гримьори и какво ли още не, а им свидят парите за това, от което живеят. Много малко от тях се обаждат да благодарят за хита, още по-малко пък да ме почерпят, тъй като благодарение на мен са изкарали добри пари – казва Slavko Stefanović Slavkoni.

Хит 6 000 евро
За добър албум певците твърдят, че трябва да се бръкнат между 10 000 и 50 000 евро. Композиторите много не говорят за цените си, но не е тайна, че песен на известен и признат композитор струва от 1 000 до 3 000 евро, докато текстописецът печели между 500 и 1 000 евро за текст. За аранжимент трябва да се похарчат от 500 до 2 000 евро. Което значи, че един хит струва около 6 000 евро.

braja

Dragan Brajović Braja, който е автор на много поп и фолк хитове и минава за най-скъпият композитор в сръбската естрада, казва, че е готов да смъкне цените заради кризата:
– Само на лудия не е ясно къде живеем и какво се случва. Цените са паднали с около 25%, диктува ги пазарът. За щастие, певците, с които работя се задържат на върха, запазват си хонорарите и не искат от мен да им свалям цените. Що се отнася до мен, готов съм да преговарям с всеки. Жалко, че повечето вярват на уличните приказки, че съм прескъп и не ме търсят, вместо да се обадят и да се договорим.

marina tucakovic

Marina Tucaković вече години минава за най-добрия, но и най-скъп текстописец на Балканите:
– Това, което говорят певците, въобще не е точно. Работят с пълна пара, а само мрънкат. Трябва да се нагаждат към ситуацията, защото кризата е повсеместна. Длъжни са при всеки техен концерт да обявяват песните, които ще изпълнят, но не го правят. Голяма част от парите, които изкарва една моя песен, никога не стига до мен.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар