„Kad zamirišu jorgovani“: Как се стигна до дуета на „Merlin“ и Vesna Zmijanac, станал евъргрийн?

Dino Merlin и Vesna Zmijanac - „Kad zamirišu jorgovani“

Дуетът на група „Merlin“ и Vesna Zmijanac от 80-те години се противопоставя на времето и забравата повече от 30 години. Малцина са тези, които не знаят думите на песента „Kad zamirišu jorgovani“, но и болшинството хора не знаят как се е стигнало до това сътрудничество.

„Merlin“ беше босненско-херцеговска група, просъществувала от 1985 до 1990 година. Групата е основана от Mensur Lutkica и Edin – Dino Dervišhalidović (по-известен като Dino Merlin).

През 1988 групата няма записан албум, но пък записа песента „Kad zamirišu jorgovani“ в дует с много популярната по това време Vesna Zmijanac. Към песента има снимани и три различни клипа.

– До дуета се стигна след неуспешния трети албум. Дойде ми идеята да направя дует, но не знаех с кого. И докато разговарях за това с мениджъра в едно заведение, колега ми подхвърли: „Vesna Zmijanac“. Веднага се стегнахме, отидохме в Белград и влязохме в студиото, където Vesna записваше плоча. След първото слушане тя реши да направим дуета – каза Dino Merlin в едно интервю.

Песента беше един от най-големите хитове на територията на цялата тогавашна Югославия. Автор на музиката и текста е Edin Dervišhalidović. Парчето влезе в албума на Vesna „Istina“, продаден в рекордните 900 000 бройки.

За 5-те си години съществуване група „Merlin“ има 5 студийни албума, издадени от сараевската дискографска къща „Diskoton“. В групата членуваха Dino Dervišhalidović (вокал), Mensur Lutkica (клавишни), Amir Bjelanović Tula (китара), Džafer Saračević Džaf (ударни) и Enver Milišić Mili (бас китара).

Днес обаче, след започването на самостоятелна кариера, Dino Merlin е един от най-популярните поп изпълнители в региона.


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар