EX-YU държавите на Евровизия 2014

» Любопитно

Tinkara Kovač ще представя тази година Словения на Евровизия в Копенхаген. Занимава се с пеене, писане и професионално свирене на флейта. Песента, с която Tinkara ще се състезава на конкурса, се казва „Round and round“ или на словенски „Spet“.

Македонците тази година гласуваха доверието си на Tijana Dapčević, която ще участва и ще се опита да стигне до финалите с песента „To the Sky“.

Черногорският певец Sergej Ćetković ще защитава честта на родината си с баладата „Moj svijet“, като автор на музиката е самият той.

Този път Хърватска реши да не участва, заради слабите си резултати в последните години. За последно страната стигна до финалите през 2009, когато беше представена от младия Igor Cukrov с песента „Lijepa Tena“.

Сръбската национална телевизия RTS също се отказа да изпрати участник на Евровизия 2014, поради финансови причини.

По подобни причини в Копенхаген няма да видим и представител на Босна и Херцеговина, които, освен поради финансовата страна на въпроса, са против и правилото страните от „голямата петорка“ (Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания) да се класират автоматично на финалите, независимо доколко са качествени техните композиции.

EX-YU държавите на Евровизия 2014


Виж още:
 • Легендарни певци, изгубили живота си по пътищата Легендарни певци, изгубили живота си по пътищата

  20 февруари 2019

  Докато Балканският регион, а и хора по целия свят са в шок от трагичната смърт на Šaban Šaulić, можем да си припомним и други такива […]

 • Guča 2018 без естрадни звезди Guča 2018 без естрадни звезди

  3 юни 2018

  Тазгодишният, 58-ми поред събор на духовата музика Guča 2018, ще се проведе от 8 до 12 август. Петдневната фестивална програма все още не е обявена […]

 • Ex-Yu: Евровизия 2017 Ex-Yu: Евровизия 2017

  1 май 2017

  Остана седмица до 62-то издание на „Песен на Евровизия 2017“. Тазгодишният конкурс ще се проведе в Киев, Украйна. Полуфиналите са насрочени за 9 и 11 […]

Напиши коментар