EX-YU държавите на Евровизия 2014

» Любопитно

Tinkara Kovač ще представя тази година Словения на Евровизия в Копенхаген. Занимава се с пеене, писане и професионално свирене на флейта. Песента, с която Tinkara ще се състезава на конкурса, се казва „Round and round“ или на словенски „Spet“.

Македонците тази година гласуваха доверието си на Tijana Dapčević, която ще участва и ще се опита да стигне до финалите с песента „To the Sky“.

Черногорският певец Sergej Ćetković ще защитава честта на родината си с баладата „Moj svijet“, като автор на музиката е самият той.

Този път Хърватска реши да не участва, заради слабите си резултати в последните години. За последно страната стигна до финалите през 2009, когато беше представена от младия Igor Cukrov с песента „Lijepa Tena“.

Сръбската национална телевизия RTS също се отказа да изпрати участник на Евровизия 2014, поради финансови причини.

По подобни причини в Копенхаген няма да видим и представител на Босна и Херцеговина, които, освен поради финансовата страна на въпроса, са против и правилото страните от „голямата петорка“ (Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания) да се класират автоматично на финалите, независимо доколко са качествени техните композиции.

EX-YU държавите на Евровизия 2014


Виж още:
 • Ex-Yu: Евровизия 2017 Ex-Yu: Евровизия 2017

  1 май 2017

  Остана седмица до 62-то издание на „Песен на Евровизия 2017“. Тазгодишният конкурс ще се проведе в Киев, Украйна. Полуфиналите са насрочени за 9 и 11 май, а големият финал е на 13 май. Нека видим […]

 • Гуча 2016 Гуча 2016

  11 август 2016

  Купонът в Гуча започна. Всички пътища водят към столицата на тромпета, която вече за 56-ти път е домакин на духовата музика и нейните почитатели. Събитието уважиха гости от всички краища на Сърбия, но и от […]

 • Евровизия 2016: Хърватска продължава, БиХ и ЧГ отпаднаха Евровизия 2016: Хърватска продължава, БиХ и ЧГ отпаднаха

  11 май 2016

  Снощи в „Глобен арена“ в Стокхолм се състоя първият полуфинал на Евровизия 2016. От 18 държави, колкото се състезаваха вечерта, за големия финал на 61-то издание на европейския песенен конкурс се класираха 10. Това са […]

Напиши коментар