„Евровизия“ губи значението си

Eurovision 1956

Вероятно малко хора ще си спомнят първото издание на конкурса „Евровизия“, състоял се в Швейцария, в далечната 1956 година. Излъчва се без прекъсване и до днес, което го прави една от най-дълго съществуващите програми в света. От 2003 вече има и младежки вариант на конкурса – „Junior Eurovision Song Contest“, който постави началото си в Копенхаген. През 2007 се видя и първият „Eurovision Dance Contest“. Състезанието се излъчва не само в Европа, но и в Австралия, Канада, Египет, Хонг Конг, Индия, Йордания, Корея, Нова Зеландия и САЩ.

Интересното е, че първоначално фестивалът се е излъчвал по радиото, макар че е бил засниман и с камери, поради малкото хора, които са имали телевизор по онова време. Бил е престижен форум, на който са се ценяли композиторските умения и гласовите способности на изпълнителите. Златното време на „Евровизия“ е било през 70-те и 80-те години. Благодарение точно на този конкурс е започнала звездната кариера на мнозина, като „ABBA“ (чиято песен „Waterloo“ е сочена от зрителите за най-добрата изобщо през годините), Celine Dion, Cliff Richard, Julio Iglesias, Toto Cotugno, Johnny Logan… дори и на „Riverdance“.

А днес?
„Евровизия“ с годините започна да губи първоначалния си замисъл и да показва своята лоша страна. Вече отдавна спря да играе роля в ТОП листите, а навремето победителите се „изстрелваха“ на върха на класациите. Конкурсът и сега е спектакъл за тези, които обичат да го гледат, но от дискографска гледна точка, вече няма никакво значение.

Певицата Ekstra Nena, участвала на „Евровизия 1992“, е последният изпълнител, представил Югославия преди разпадането й. Според нея фестивалът в последните години се е превърнал в бизнес и вече ги няма правилата, които преди са поддържали високото му ниво. Днес предимно се лобира, а после се обръща внимание на музиката.

Ето и някои от най-големите звезди на бившите югославски републики, участвали на престижния форум:
1962 – Lola Novaković (най-голямата звезда на СФРЮ през 60-те)
1973 – Zdravko Čolić (с песента „Gori vatra“ му започна кариерата)
1974 – „Korni grupa“ (бенд, начело с Kornelije Kovač)
1987 – „Novi fosili” („Ja sam za ples“, класирали се на 4 място)
2004 – Željko Joksimović („Lane moje“, заел 2 място за Сърбия и Черна Гора).


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар