Естрадните частници: Певците държат павилиони, салони, сладкарници…

Парите, заработени от пеене, сръбските певци някога влагаха в кръчми. Почти не е имало певец, който да не е държал заведение или поне кафене. Но през последните години модата се промени, та мнозина отвориха собствени музикални студиа. Е, малцина от тях могат да се похвалят, че работата им върви добре, освен Željko Joksimović и евентуално Vlado Georgiev и Saša Kovačević. Останалите ползват студиото си предимно за лични нужди, което и не носи очакваните приходи.

В желанието си да бъде изцяло независима, Svetlana Ražnatović отвори преди няколко години студио и издателска къща „Ceca music“. Вложи голяма сума, обзаведе с най-модерно оборудване, но в студиото рядко влиза по някоя колежка. В нейното студио албум записа Goga Sekulić, която като добра приятелка не успя да плати пълната цена, а неотдавна там записа песента си „Da zaboravim“ и Katarina Živković. Но студиото на Ceca е предимно празно, а скъпата техника събира прах. А и как да не е така, след като композиторите и аранжорите си имат собствени студиа и записват песните при себе си, за да им е по-рентабилно.

За разлика от Ceca, нейната по-млада колежка Milica Todorović е решила да отвори павилион за бързо хранене. Разчита, че хората трябва да ядат и това, поне засега, е сигурен бизнес. Milica е вложила пари и избрала името „Boran aga“, по подобие на турските сериали, а и там ще се продава най-вече кебап. В кебапчийницата ще работят сестрата и зетят на певицата, да не чакат на бюрото по труда.

В подобен бизнес, но със сладкиши, навлезе и Verica Šerifović, която заедно с дъщеря си Marija неотдавна отвори сладкарница. Двете обичат сладките изкушения, само да не останат единствените си клиентки. Преди време Verica и бившият й съпруг Rajko имаха заведение в Крагуевац, но след разпадането на брака им се разпадна и общият бизнес.

Преди около две години сладкарница отвори и Šaban Šaulić, като я кръсти в унисон с естрадния си прякор – „Kralj“. За заведението се грижат съпругата му Gordana и по-голямата им дъщеря Sanela, докато Šaban и по-малката щерка Ilda предпочитат да заработват пеейки.

Goga Sekulić преди време беше отворила козметичен салон, разчитайки, че колежките й, които постоянно се лъскат за снимки, ще ходят на разкрасяване при нея. Но Goga не е имала предвид завистта на естрадата, та скоро сложи катинара на салона. В същия бизнес влезе и Dajana Jakšić, но и на нея не й потръгна и след две години се оттегли, като прехвърли всичко на друга фирма.

Бизнес със заведения продължават да развиват Lepa Lukić и Zorica Marković. Lepa отвори кръчмата „Od izvora dva putića“ за племенника си, а тя предпочита да се занимава с това, което може най-добре – пеенето. Често запява и в своето заведение, но само ако е в настроение. За разлика от нея, Zorica е истински кръчмар. Единственият й проблем е, че постоянно отваря и затваря заведения, а в момента се занимава с третия си локал в Нови Белград.

Болшинството от певците инвестират парите си в недвижими имоти или заведения, но това не важи за Jelena Karleuša, която влага в обувки. Както сама признава, има пълни гардероби със скъпи дрехи и обувки, които не знае какво да прави, но това не й пречи да даде и последното си евро за чифт нови пантофки, естествено маркови. Неотдавна Karleuša откри, че за 73 чифта е изхарчила цели 200 000 евро, а на обувките с марката „Кристиан Лубутен“ не може да устои и дори не пита колко струват.

Željko Joksimović, Svetlana Ražnatović, Milica Todorović, Lepa Lukić, Šaban Šaulić, Marija Šerifović, Jelena Karleuša


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар