Džej Ramadanovski – биография

Džej Ramadanovski

Džej Ramadanovski (Джей Рамадановски) е роден на 29 май 1964 година в Белград и е единственото момче в многодетното семейство. Баща му е обущар, а майка му работи в общинската фирма за озеленяване. Неговите предци са роми от Македония, които се преселват в Белград след Втората световна война.

След развода на родителите му, живее с баба си по майчина линия. Израснал е по улиците на Дорчол, а младостта му е белязана от джепчийство, хазарт и пороци. Многократно е настаняван в домове за малолетни престъпници, откъдето бяга постоянно. В казармата също е проблемен войник.

До 2007г. е женен за Nada Ramadanovski, от която има две дъщери Ana и Marija. Семейството на Nada не харсва Džej, но го приема, когато тя забременява с първото дете. Като повечето бохеми и Džej прекарва нощите по кръчмите, а Nada не може да търпи повече и се разделят. Но и след развода запазват добри отношения, а Džej я нарича „герой“ и „кралица“.

Музиката го влече от малък, но се занимава само аматьорски. Заслуга за неговия успех имат текстописката Marina Tucaković и композиторът Aleksandar Radulović Futa, които през 1987 година се доверяват на таланта му и му написват песента „Zar ja da ti brišem suze“. С нея Džej участва на фестивала „MESAM“ и печели трета награда на публиката.

След малка роля във филма „Hajde da se volimo 2“ от 1989 година кариерата му тръгва рязко нагоре, благодарение на мениджъра Raka Đokić и сътрудничеството с Lepa Brena и Saša Popović. В периода от 1987 до 2018 записва 13 студийни албума и още толкова компилации. Участва на фестивали, пълни зали в Сърбия и региона, прави турнета в Германия, Швеция, Канада, САЩ, Австралия…

Džej Ramadanovski има дуети с много изпълнители – Aca Likas, Lepa Brena, „Bijelo Dugme“, Mira Kosovka, Acko Nezirovic, Bojan Zekic, Igor Popovic…


СВЪРЗАНИ СТАТИИ
КОМЕНТАРИ
Вашият коментар